25 милиона деца са останали без редовни имунизации заради COVID-19

25 милиона деца са останали без редовни имунизации заради COVID-19

25 милиона деца са останали без редовни имунизации заради COVID-19

Около 25 милиона деца по света са пропуснали поставянето на ваксини от традиционния имунизационен календар срещу често срещани заболявания до голяма степен поради пандемията от COVID 19, която попречи на редовните здравни услуги и предизвика скептицизъм относно ваксините, съобщава Асошиейтед Прес.

В нов доклад от петък Световната здравна организация и УНИЦЕФ заявиха, че техните данни показват, че 25 милиона деца са пропуснали имунизацията против дифтерия, тетанус и коклюш през миналата година. Показателят за броя на тези ваксинации продължава да пада от 2019 г.

Според изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел това създава голяма опасност за детското здраве.

„Свидетели сме на най-големия устойчив спад в детските имунизации за едно поколение“, каза тя, като добави, че последствията биха могли да се измерят в загубени животи.

Данните показват, че по-голямата част от децата, които не са успели да се имунизират, живеят в развиващи се страни като Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия и Филипините. Макар че нивото на ваксинация падна в целия свят, най-лошите резултати се наблюдават в Източна Азия и тихоокеанския регион.

Експерти казват, че това „историческо връщане назад“ във ваксинационното покритие е особено обезпокоително, тъй като се случва едновременно с покачването на нивата на недохранване. Гладуващите деца имат по-слаба имунна система и инфекции като морбили често могат да се окажат фатални за тях.

Припокриването на продоволствена криза с намаляващата ваксинация може да доведе до криза за оцеляването на децата, казват от ООН.

Според учени ниските нива на имунизации вече са предизвикали огнища на болести като морбили и полиомиелит (детски паралич), които обаче могат да бъдат овладени. През март 2020 г. СЗО и неговите партньори поискаха от страните да ограничат кампаниите си за борба с полиомиелита на фона на ускоряващата се пандемия от COVID 19. Оттогава има десетки огнища на полиомиелит в повече от 30 страни.

„Това е особено трагично, тъй като беше постигнат огромен напредък през двете десетилетия преди пандемията от COVID за подобряване на нивата на ваксиниране на децата в световен мащаб“, казва Хелън Бедфорд – професор по детско здраве в University College London, която не е свързана с доклада на ООН. Тя споделя, че данните са шокиращи, но не и изненадващи, като отбеляза, че службите за имунизация често са „ранните жертви“ на големи социални или икономически кризи.

Д-р Дейвид Елиман – консултант по педиатрия в британската болница за деца Great Ormond Street, каза, че е изключително важно да се обърне тенденцията за имунизациите сред децата.

„Последиците от това, което става в една част на света, могат да се разпространят и да засегнат цялото земно кълбо“, каза той, като отбеляза бързото разпространение на COVID – 19 и напоследък на маймунската шарка. „Независимо дали действаме на базата на етиката или водени от личния интерес, ние трябва да поставим (децата) на първо място в нашия списък с приоритети.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ