Наука и Здраве

Част от планински ледник в Патагония се срути

Част от планински ледник в Патагония се срути

Част от планински ледник в Патагония се срути

По-високите температури и валежите, които отслабват ледените стени, станаха причина част от висящ ледник да се отчупи в националния парк в района на Патагония в Чили. Моментът на падането на ледника е заснето на видео от туристи, предава Ройтерс.

Ледникът, който се намира на върха на планина с височина около 200 метра (656 фута) се откъсна в националния парк Куелат, разположен на повече от 1200 километра (746 мили) южно от столицата на Чили.

"Отделянето на ледени маси е нормално", казва климатологът от университета в Сантяго Раул Кордеро, но отбелязва, че честотата на тези събития е обезпокоителна.

"Тъй като този тип събития се предизвикват от горещи вълни или от интензивни течни валежи и двете неща се случват все по-често на цялата планета, не само в Чили", добавя Кордеро.

Според климатолога, е имало гореща вълна с "много необичайни" температури в този район на Патагония преди колапса на ледника. Кордеро добави, че е регистрирана и "атмосферна река", състояща се от относително топъл въздух, натоварен с влага. Когато тази река се срещне с релефа на Андите и Патагония, тя образува големи облаци и валежи. 

"Една от последиците от глобалното затопляне е, че то дестабилизира няколко ледника и по-специално някои нестабилни стени на ледника. Такъв е случаят от последните няколко дни в Патагония, подобно на случилото се преди няколко месеца както в Хималаите, така и в Алпите", каза още Кордеро. 

Учените казват, че резките пикове в затоплянето са свързани с причинените от човека промени в климата и парниковите емисии. Научният панел на ООН за климата по-рано тази година каза, че правителствата и индустриите трябва драстично да намалят емисиите от изкопаеми горива, за да овладеят затоплянето и да ограничат въздействието върху климата.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ