Да се научим да медитираме

Да се научим да медитираме

Може би сте опитвали неведнъж или пък смятате, че това е губене на време, но е факт, че всеки, който се е докоснал до медитацията, говори за чудния ефект, който оказва тази практика върху душата и тялото. Медитацията става все по-популярна: тя вече се свързва повече с науката, отколкото с религията. 

Дълго време схващането за медитацията беше, че тя е продукт на източните религии. Но тези практики не са уникални само за индуизма и будизма. На Запад например вярващите четат молитви, което също може да се смята за един вид медитация.

През втората половина на 20-и век лекарите започнаха да изучават тази практика като начин да помогнат на пациентите, страдащи от депресия и пристъпи на паника. Почистването на съзнанието от натрупаните мислите помага за намаляване на стреса. Оказва се, че медитацията е способна да промени мозъчната кора на физическо ниво и да допринесе за създаването на нови невронни връзки.

Каква е същността?

Медитацията е концентрацията на вниманието. Можете да се фокусирате върху звуци или дишане. Въпреки това, да се съредоточите дори за момент, без да се разсейвате от мисли, е изключително трудно. Ето няколко съвета, които ще опростят тази задача.

Позиция на тялото

Седнете удобно с изправен гръб. Очите могат да са затворени или отворени. Поставете длани върху бедрата. Почувствайте тялото си, усетете дрехите си.

Дъх

Следете как гръдният кош и корема се повдигат и спадат по време на дишането. Обърнете внимание на въздушния поток на върха на носа си. Дишайте естествено, без да си задавате ритъм. Насладете се на потока въздух в белите дробове, като се концентрирате върху паузата, която се получава след всяко издишване.

Мисли

Мислите ще нахлуят в главата ви като рояк пчели. Не се упреквайте, умът ни постоянно генерира мисли. Засега основната ви задача е да обръщате внимание на дишането всеки път, когато се разсеяте. Представете си, че умът ви е ясно небе, а мислите са облаци, които вятърът разнася. 

Ако монологът в главата ви не спира бройте бавно вдищванията си, за да заглушите останалите мисли. Може да преброите до десет и пак да опитате да продължите медитацията.

От първия път вероятно няма да успеете, но не се отчайвайте. Основното тук е постоянството. Ако медитирате редовно, в близко бъдеще ще почувствате положителни промени в живота си, ще станете по-спокойни и продуктивни.

Източник: ABC Fact

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ