Диета с шоколад, кафе и червено вино

Диета с шоколад, кафе и червено вино

Диета с шоколад, кафе и червено вино

Кои диети са полезни за нашето здраве? В днешно време човек е трудно да бъде в крак с най-новите тенденции. Изследванията показват отново и отново, че растителните диети са най-подходящи за тялото и мозъка. Същевременно обаче и различни проучвания, съсредоточаващи се върху конкретни продукти, излизат постоянно в научните журнали, пише Business Insider.

Така например ново изследване, публикувано в Journal of Internal Medicine, открива, че една конкретна противовъзпалителна диета намалява шансовете ни за преждевременна смърт.

Учените проучват данните, събрани от 68 хил. мъже и жени от Швеция на възраст между 45 и 83 години и откриват, че при хората, които хапват противовъзпалителни храни, като плодове и зеленчуци, чай, кафе, пълнозърнест хляб, зърнени закуски, нискомаслено сирене, зехтин и канола, ядки, шоколад и умерено количество червено вино и бира, шансът от преждевременна смърт е 18 процента по-нисък.

Ако трябва да бъдем по-конкретни, участниците, спазващи подобна диета, са били с около 20 % по-малко предразположени към развиването на кардиоваскуларни проблеми. Нещо повече – рискът от развиването на рак при тях е бил с 13 процента по-нисък. Пушачите, които са следвали тази диета, са били много по-облагодетелствани от пушачите, които са я избягвали.

Възпаленията вероятно предизвикват доста заболявания, включително някои видове рак, деменция и кардиоваскуларни проблеми. Съответно – намаляването на тази сложна биологична реакция с определени видове храни е един от начините да се преборим със щетите, които тя нанася.

„Дори частичното придържане към диета с противовъзпалителни храни може да се отрази благоприятно на здравето ви“, казва главният автор на изследването Джоана Клауза.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ