Ефект на "пияната маймуна": Учени свързаха човешкото желание за алкохол с плодовата диета на шимпанзетата

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли, които са наблюдавали шимпанзета, са установили, че като ядат плодове, те консумират същото количество етилов алкохол /етанол/ на ден, колкото половин халба бира. Това беше съобщено в статия, публикувана в списание Science Advances.
За изследването учените са измерили съдържанието на етилов алкохол в плодовата сърцевина, консумирана ежедневно от шимпанзетата в горите на Кот д'Ивоар и Уганда. Обикновено едно шимпанзе изяжда 4,5 кг плодове на ден, което се равнява на приблизително 14 грама етанол. Според The Guardian това е сравнимо с една стандартна напитка в САЩ или половин халба бира във Великобритания.
„Шимпанзетата консумират между 5 и 10% от телесното си тегло в зрели плодове на ден, така че дори ниските концентрации представляват висок дневен прием на значителна доза алкохол“, казва професор Робърт Дъдли, един от авторите на изследването ред изданието. Според Дъдли, изследването подкрепя хипотезата за „пияната маймуна“, която предполага, че консумацията на алкохол от хора е свързана с консумацията на зрели плодове от приматите.
„Тези резултати са в съответствие с хипотезата, че етанолът е широко разпространен в тропическите плодове и че съвременната предразположеност към консумация на алкохол се обуславя от ефектите на това психоактивно вещество върху плодоядните примати“, се твърди в статията, публикувана в Science Advances. Маймуните не са единствените животни, които консумират етанол.
Например, когато изучавали реакцията на вида маймуни известни под името „Дебело лори“ също са установили, че те са способни да приемат алкохол.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.