Наука и Здраве

Експерти смятат, че са открили стъпки на динозавър на 200 млн. години

Експерти смятат, че са открили стъпки на динозавър на 200 млн. години

Експерти смятат, че стъпки, открити на плаж в Уелс, са направени от динозавър преди повече от 200 млн. години. Палеонтолози от Природонаучния музей в Лондон казаха, че отпечатъци, датиращи от триаския период, е възможно да принадлежат на животното завропод или на негов роднина.

„Знаем, че ранните завроподи са живели във Великобритания по това време, тъй като костите на ранния завропод Камелотия са открити в Съмърсет в скали, датиращи от същия период“, коментира д-р Сузана Мейдмент, която е част от изследването.

„Не знаем дали този вид е създал следите, но това е друга улика, която предполага, че нещо подобно е могло да направи тези следи“, допълни тя, цитирана от CNN.

Мейдмент и нейният колега, проф. Пол Барет, първоначално получили снимки на следите от плажа в уелския град Пенарт от любител палеонтолог през 2020 г. Били скептични към откритието.

Впоследствие двамата си сътрудничат с колеги и установяват, че мястото преди е било разглеждано от Синди Хауелс – палеонтолог от Националния музей на Уелс, френски екип и група от университета в Кардиф.

Мейдмент и Барет отишли на място да проучат следите. Техните открития биха могли да дадат информация за поведенческите качества на динозаврите, като например как са ходили и пътували на стада.