Фармацевтичните компании вдигат цената на ваксините срещу Covid-19

Фармацевтичните компании вдигат цената на ваксините срещу Covid-19

Фармацевтичните компании вдигат цената на ваксините срещу Covid-19

Ваксините срещу Covid-19 поскъпват. От средно 18 долара, които струваха одобрените серуми за справяне с пандемията през 2021 г., тази година те ще станат 25 долара, което е ръст от 38%. Увеличението ще доведе до запазване на глобалния оборот на тези ваксини на нивата от миналата година до края на 2022 г. въпреки факта, че търсенето е спаднало почти наполовина (от 5,7 млрд. дози до около 3 млрд. дози). Това се посочва в доклад на консултантската компания Airfinity, като в него се дават и прогнози какво ще се случи през 2023 г., предава eleconomista.es

Според данните в доклада, през 2023 г. продажбите на тези ваксини ще бъдат със 73% по-ниски в сравнение с 2021 г., но фактурирането няма да спадне на същото ниво.

"Въпреки спада от 72% в обема на продажбите между 2021 г. и 2023 г., се предвижда приходите да спаднат само с 22% поради по-високите цени. Нашият анализ показва, че средната цена на доза ще се удвои от 18 долара през 2021 г. на 37 долара през 2023 г.", посочват от консултантската фирма.

Сегашните големи победители във ваксинирането в световен мащаб са и ще продължат да бъдат Pfizer и Moderna, пише още изданието. Прогнозите на Airfinity за 2023 г. са, че двете фармацевтични компании ще покрият 94% от целия пазар и ще фактурират 44 000 милиона долара. Въпреки глобалните цифри обаче, прогнозите за Pfizer са по-розови, отколкото за Moderna. Pfizer ще загуби около 5 млрд. долара между края на тази и следващата година, докато оборотът на Moderna ще спадне почти наполовина - от 21 млрд. долара на 12 млрд. долара. Този спад вече беше отразен в представянето на резултатите както на американската биотехнологична компания, така и на испанския й партньор Rovi. И двете вече предупредиха, че доходите им ще паднат през следващата година, което предизвика спад на фондовия пазар.

Всички производители повишават цените, но иРНК ваксините са поскъпнали най-много. Очаква се доза от Pfizer/BioNTech да струва между 22 и 42 долара в зависимост от това коя страна я купува, казва Airfinity.

Консултантската компания предлага и прогнози за продажбите на останалите фармацевтични компании със серуми на пазара. "Смята се, че Moderna продава флакони между 32 и 50 евро, а Съединените щати биха могли да платят дори повече. Тази компания посочва, че потенциалните цени на американския пазар могат да варират от 64 до 100 долара за доза. Междувременно се изчислява, че инжекциите на другите производители на ваксини AstraZeneca, Johnson & Johnson и Novavax струват между 5 и 16 долара.

Междувременно други ваксини, които вече са одобрени или предстои да бъдат одобрени в Европа, ще излязат на по-ниска цена. Sanofi, според пазарни източници, сега струва около 10 евро, докато испанската Hipra каза пред тази медия, че серумът й ще струва между 8 и 10 евро.

Ваксината на Novavax беше одобрена от Европейската агенция по лекарствата през декември миналата година. Очаква се да генерира 2,3 милиарда долара тази година с пазарен дял от почти 4%. Този пазарен дял обаче се очаква да падне до 1,7% през 2023 г. Sanofi/GSK и Hipra се очаква да имат сходни нива на успех. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ