Фъстъците подобряват паметта и настроението

Фъстъците подобряват паметта и настроението

Испански учени твърдят, че ако хапваме фъстъци ежедневно, ще подобрим своите когнитивни функции. Нещо повече - тази храна облекчава и стреса при млади и здрави хора. Тяхното изследване е публикувано в Clinical Nutrition.

Всеизвестен факт е, че плодовете на това бобово растение, внесено през XVIII век от Южна Америка в Европа, са богати на мастни киселини, протеини, фибри, полифенол и други полезни за здравето биологично активни съединения. Дълго време обаче влиянието на фъстъците върху мозъчната дейност бе изключително слабо проучено. Ето защо учени от Барселона и Мадрид решават да попълнят този проуск. Те събират група доброволци от 63 здрави млади хора на възраст между 19 и 33 години, които включват във всекидневното си хранене фъстъчени продукти.

Повечето от предишните проучвания са проведени при хора със затлъстяване, метаболитен синдром или в риск от хронично метаболитно заболяване. При тях след промяна на начина на хранене или след въвеждане на здравословна храна в обичайния хранителен режим е по-лесно да се наблюдава положителен ефект, цитира прессъобщението думите на ръководителя на изследването Роза Ламуела-Равентос, преподавател във Факултета по фармация и хранителни науки в университета в Барселона.

При сегашното проучване авторите подхождат по различен начин: те избират за своя експеримент млади и абсолютно здрави хора. Използвайки широк спектър от когнитивни тестове и анализи, свързани с биохимичните показатели на стресовия отговор, като кортизол, учените доказват, че при тази група хора ежедневният прием на фъстъци или фъстъчени продукти води до подобряване на когнитивните функции и реакция на стреса.

Изследователите смятат, че този ефект се дължи на въздействието върху мозъка на биоактивни съединения като ресвератрол и р-кумарова киселина, както и на специфичните за фъстъците мастни киселини с къса верига и дългите вериги на наситените мастни киселини. Учените отбелязват също положителния ефект от въвеждането на фъстъчени храни в здравословното хранене върху оста на микробиотата черва - мозък.

"Данните сочат двупосочна връзка между фенолните съединения и чревната микробиота. Пребиотичните вещества във фъстъците като полифеноли, могат косвено да повлияят на когнитивната функция и настроението чрез взаимодействия с чревната микробиота, обясняват авторите на изследването Мастните киселини с къса верига като оцетната, пропионовата и маслената киселини са основните метаболити, произвеждани от чревната микробиота и очевидно действат срещу различни заболявания, включително депресия и невродегенеративни заболявания. 

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Financial Times: Мошеници доказват с AI „автентичност“ на произведения на изкуството през застрахователи
Типове поведение, които обезсмислят титлата „лидер“
Дания недоволства от избора на Тръмп на пратеник, подкрепящ американския суверенитет над Гренландия
Цитат на деня
На днешната дата, 23 декември. Рождениците днес
Япония се готви да възобнови дейността на най-голямата атомна електроцентрала в света близо 15 години след Фукушима
Президентът на Финландия пред Fox News: Остават най-трудните 5% до постигането на мирно споразумение за Украйна
Съдът възстанови възнаграждение на Мъск и той стана първият с богатство над 700 милиарда долара