Фъстъците подобряват паметта и настроението

Испански учени твърдят, че ако хапваме фъстъци ежедневно, ще подобрим своите когнитивни функции. Нещо повече - тази храна облекчава и стреса при млади и здрави хора. Тяхното изследване е публикувано в Clinical Nutrition.
Всеизвестен факт е, че плодовете на това бобово растение, внесено през XVIII век от Южна Америка в Европа, са богати на мастни киселини, протеини, фибри, полифенол и други полезни за здравето биологично активни съединения. Дълго време обаче влиянието на фъстъците върху мозъчната дейност бе изключително слабо проучено. Ето защо учени от Барселона и Мадрид решават да попълнят този проуск. Те събират група доброволци от 63 здрави млади хора на възраст между 19 и 33 години, които включват във всекидневното си хранене фъстъчени продукти.
Повечето от предишните проучвания са проведени при хора със затлъстяване, метаболитен синдром или в риск от хронично метаболитно заболяване. При тях след промяна на начина на хранене или след въвеждане на здравословна храна в обичайния хранителен режим е по-лесно да се наблюдава положителен ефект, цитира прессъобщението думите на ръководителя на изследването Роза Ламуела-Равентос, преподавател във Факултета по фармация и хранителни науки в университета в Барселона.
При сегашното проучване авторите подхождат по различен начин: те избират за своя експеримент млади и абсолютно здрави хора. Използвайки широк спектър от когнитивни тестове и анализи, свързани с биохимичните показатели на стресовия отговор, като кортизол, учените доказват, че при тази група хора ежедневният прием на фъстъци или фъстъчени продукти води до подобряване на когнитивните функции и реакция на стреса.
Изследователите смятат, че този ефект се дължи на въздействието върху мозъка на биоактивни съединения като ресвератрол и р-кумарова киселина, както и на специфичните за фъстъците мастни киселини с къса верига и дългите вериги на наситените мастни киселини. Учените отбелязват също положителния ефект от въвеждането на фъстъчени храни в здравословното хранене върху оста на микробиотата черва - мозък.
"Данните сочат двупосочна връзка между фенолните съединения и чревната микробиота. Пребиотичните вещества във фъстъците като полифеноли, могат косвено да повлияят на когнитивната функция и настроението чрез взаимодействия с чревната микробиота, обясняват авторите на изследването Мастните киселини с къса верига като оцетната, пропионовата и маслената киселини са основните метаболити, произвеждани от чревната микробиота и очевидно действат срещу различни заболявания, включително депресия и невродегенеративни заболявания.
Източник: Obekti.bg
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Цитат на деня
Цитат на деня |На днешната дата, 2 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Инвестиционната компания Bain Capital е подала оферта за купуване на веригата Costa Coffee
Компании |Само две търговски вериги са публикували цените си на сайта "Колко струва"
България |Лондон изпадна от Топ 20 на световните пазари за първично публично предлагане
Финанси |На днешната дата, 2 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |Учени за първи път създават ембриони от ДНК на човешка кожа
Наука и Здраве |Цитат на деня
Цитат на деня |Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Нови директиви пред генералите: Военни сили за бързо реагиране ще потушават граждански безредици в САЩ
Свят |Планината на седемте цвята: Перуанската звезда на Instagram
Любопитно |ДСБ предлагат паркоместата в сградите да получат отделна имотна партида
Политика |ADVERTORIAL

Официално отвори врати AYA Estate Vineyards – първата в България и региона винарна и галерия за съвременно изкуство

Vivacom с три отличия от престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards 2025

Коментари
Няма въведени кометари.