Епидемията „бездействие“ сред децата

Епидемията „бездействие“ сред децата

Епидемията „бездействие“ сред децата

Четири от всеки пет деца на възраст между 11 и 17 години не спортуват достатъчно, сочи анализ на Световната здравна организация. Проблемът сериозно засяга всичките 146 държави, включени в проучването, пише BBC.

Изследователите са установили, че проблемът със заседналия начин на живот сред младите поколения е универсален и не зависи от икономиката на държавите. Най-активни физически са децата в Бангладеш (34%), а България се нарежда в топ 5, с около 30% активност сред момчетата. Най-уседнали са децата във Филипините (93%) и Южна Корея (97%). В глобален план момчетата спортуват повече, отколкото момичетата, като единствено в Тонга, Самоа, Афганистан и Замбия се наблюдава обратна тенденция. Драстична разлика има в броя спортуващи в САЩ и Ирландия – и в двете държави 64% от момчетата са неактивни, докато момичетата достигат 81%.

Какви са причините за тази „епидемия“? 

При някои култури от момичетата не се очаква да са много активни, а начинът, по който се промотира спортуването, е насочен и се харесва повече на момчетата. 

Според Лиан Райли, един от авторите на проучването, сред причините за слабата физическа активност е, че тийнейджърите са насърчавани повече да се подготвят за училище и да започнат кариерното си развитие.

Доктор Марк Трембли от изследователския институт към детската болница в Източен Онтарио е на мнение, че технологичната революция променя начина на живот на хората като цяло, включително и физическата дейност, която извършват. „Хората спят по-малко, седят повече, разхождат се все по-рядко, шофират ежедневно и извършват по-малко физическа дейност“, споделя той.

Какво означава да си здрав?

За признаци на добро здраве се смятат нормалната функция на сърцето и белите дробове, стабилните мускули и кости, менталната укрепналост, както и килограми, съответстващи на нормите за дадената възраст.

Спортът намалява риска от много заболявания, включително сърдечен удар и диабет, а липсата му пречи на мозъчното развитие и социалните умения, предупреждават още от СЗО.

​​Колко трябва да се спортува?

Препоръчителната физическа активност за всяко дете в рамките на деня е около 60 минути, а такава е всяка, която ускорява пулса и дишането – бягане, каране на велосипед, плуване, гимнастика и др. Всяка седмица възрастните трябва да си отделят поне 150 минути за аеробна дейност, а всички над 65 години трябва да правят и силови упражнения най-малко два пъти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ