Има и скрито изгаряне на кожата през лятото

Има и скрито изгаряне на кожата през лятото

Лятото е времето, в което кожата ни е изложена най-лесно на вредните слънчеви влияния. Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия (ВМА) организира безплатни прегледи на бенки и пигментни петна, съобщи тази сутрин БНТ. Началникът на Клиниката д-р Весел Кантарджиев даде няколко съвета как да се предпазим от кожни проблеми през летните месеци.

Доказано е, че излагането на слънце в часовете между 11:00 и 16:00 води до повишаването на риска от образования по кожата - доброкачествени и злокачествени. Също така по-интензивното излагане на слънце, изгарянето, ускорява процесите по стареене на кожата, каза той.

Слънцето излъчва два вида лъчи, които проникват до различни слоеве на кожата. От едните лъчи се изгаря непосредствено след излагането на слънце, а от другите - до няколко дни след това.

"Дерматолозите препоръчваме излагане на слънце от 9:00 до 11:00 и след 16:00. За най-малките, бебенца до 6 месеца, не се препоръчва излагането на слънце и ходенето на плаж (...) За абривиатурата (на слънцезащитните кремове - б.р.) има някакво число, било то 20, 30 или 50. Това число означа теоретичното време, което при намазване с крема, няма да изгорим. Съответно 50-ти фактор означава, че ако изгаряме за пет минути и се намажем с 50 фактор, 50 минути няма да изгорим на слънце. Поради тази причина препоръчваме мазането на всеки 1-2 часа и след всяко излизане от водата", каза д-р Кантарджиев. 

Меланома малигнум е най-злокачественото заболяване, известно при човека. То най-често се отключва от бенка, която вече имаме, или от новопоявила се такава. По тази причина ВМА провежда за поредна година кампания за безплатни прегледи.

Доктор Кантарджиев съветва при забелязването на промяна на формата, размера или цвета на бенката да потърсят незабавно компетентна помощ.

Местата за безплатните прегледи вече са попълнени в рамките на сегашната кампания, но доктор Кантарджиев обеща, че до края на годината ще се проведат още такива кампании, както за тези, така и за други социално значими заболявания.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ