Наука и Здраве

Как изглеждат милиони звезди на една снимка

Как изглеждат милиони звезди на една снимка

Как изглеждат милиони звезди на една снимка

Космическият телескоп Хъбъл успя да заснеме и изпрати на Земята зрелищна снимка на кълбовидния звезден куп NGC 6569, разположен в съзвездието Стрелец. Кадърът на практика показва милиони звезди, образуващи този грандиозен клъстер, обясняват астрономите от екипа, работещ с Хъбъл.

Кълбовидният куп NGC 6569 е открит от астронома Уилям Хершел през 1784 г. и оттогава привлича интереса на изследователи от цял ​​свят с многото си ярки звезди. Става дума за стабилно струпване на милиони звезди, здраво свързани чрез гравитационни сили, на което се дължи и правилната сферична структура на клъстера. Видимо, плътността на звездното струпване се увеличава с приближаването до центъра му.

Зрелищният кадър на NGC 6569 е направен с широкоъгълната камера на Хъбъл. Снимката е част от проект, в който екипът на Хъбъл анализира подобни звездни формирования, разположени в централни зони на Млечния път.

Получаването на снимки на далечни кълбовидни звездни купове в такова високо качество стана реалност сравнително наскоро. Основната трудност за фотографирането им и получаване на ясни изображения е, че прахът, който запълва центъра на Млечния път, възпрепяства излъчването на светлина от звездите в посока към нашата планета.

Ключови думи