Китай за първи път клонира състезателен кон от висока класа

Китай за първи път клонира състезателен кон от висока класа

Китай за първи път клонира състезателен кон от висока класа

Китай представи първия си клониран кон за състезания в четвъртък. Жребчето Джуанг Джуанг / в превод от китайски Здрав/ вече е на 7 месеца, а цветът на козината му почти напълно повтаря цвета на неговия оригинал, спортния жребец Урсус, съобщава РИА Новости.

Според компанията за биотехнологии SinoGene, в чиято лаборатория е създаден клонингът, работата по клонирането е започнала през 2021 г. Клонираното жребче на име (в превод от китайски „Здрав“) е родено на 16 юни 2022 г. Клетки са взети от кожна проба от жребеца Урсус, който е дошъл в Китай през 2007 г. от Германия и спечелил множество награди в състезания по конен спорт както в Китай, така и в чужбина. Сурогатната майка беше кобила от северозападната китайска провинция Гансу..

Джао Джиенпин, заместник генерален директор на SinoGene, казва че основната цел на клонирането е да се отглеждат първокласни породи коне в Китай. "Китай все още изостава по отношение на развъждането на първокласни породи коне. Нашите коне се използват главно в животновъдството като работна сила. Що се отнася до висококласните породи коне, които се използват в конния спорт, те се считат за коне за развлечение , базата за тяхното отглеждане е много слаба, най-вече се налага да се внасят от други страни“, обясни той.

Има обаче проблеми с вносните коне - някои идват с наранявания, някои са твърде стари. „По техните характеристики те не са подходящи за разплод“, казва Джао Джиенпин. Освен това ученият отбеляза, че при отглеждането на конете по естествен начин винаги има шанс малкото да наследи само някои специфични и не винаги най-добрите характеристики на родителите си. „Невъзможно е да се контролира този процес по време на естественото възпроизводство“, каза Джао Джиенпин.

Клонираният кон винаги ще има характеристиките, които е имал предшественикът му, нито по-силени, нито по-слаби. „Например, ако клонираме такъв спортен кон, състезател с високи умения, тогава клонингът ще наследи всички негови характеристики, въпреки че ще е необходимо обучение“, обясни ученият.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ