Наскоро вътрешното земно ядро на земята е спряло, след което е сменило посоката на въртене

Наскоро вътрешното земно ядро на земята е спряло, след което е сменило посоката на въртене

Наскоро вътрешното земно ядро на земята е спряло, след което е сменило посоката на въртене

Според ново проучване въртящото се твърдо кълбо в центъра на вътрешното ядро на Земята изглежда наскоро е спряло и дори може би сега се върти в обратна посока в сравнение с предишните десетилетия.

Двойка учени от Пекинския университет в Китай разглеждат движенията на мистериозната вътрешност на Земята, като изучават данни за сеизмичните вълни от земетресения, които са се разразили във вътрешното ядро на Земята. 

Като разглеждат промените в тези вълни, те могат да добият представа за това какво се случва във вътрешните слоеве на Земята, много по-дълбоко, отколкото могат да достигнат всякакви сондажи и инструменти. Техните данни подробно описват промените в сеизмичните вълни през много десетилетия, като се започне от записите в Аляска от началото на 60-те години на миналия век и се стигне до записите, събрани през 2021 г.

Данните показват, че части от ядрото, които преди това са показвали ясни признаци на изменение, изведнъж са показали много малка промяна около 2009 г., което според тях предполага, че въртенето на вътрешното ядро е спряло.

Те също така уловили забележителни промени във вълните, започващи около началото на 70-те години на ХХ век, които предполагат, че тази пауза е била част от колебание, което се случва на всеки около седем десетилетия, когато вътрешното ядро постепенно се обръща обратно в обратна посока.

Вътрешните механизми на Земята са загадъчни. Структурата ѝ може да бъде разделена на четири основни слоя: външна кора, след това предимно твърда мантия, последвана от течно метално външно ядро и последно вътрешно ядро от желязо и никел. 

Тъй като вътрешното ядро е отделено от останалата твърда част на Земята от течното външно ядро, то е в състояние да се върти на различна от земната повърхност ротация. Въртенето на вътрешното ядро се регулира от магнитното поле, генерирано във външното ядро от течен метал, както и от гравитационното въздействие на мантията. 

Въпреки това теориите за движението на това вътрешно ядро не са съгласувани. Преди много изследователи смятаха, че най-вътрешният геоложки слой на планетата се върти заедно с останалата част на Земята с малко по-бърза скорост от тази на повърхността, но сега се смята, че нещата не стоят точно по този начин.

Миналата година изследвания намекнаха, че вътрешното ядро на Земята осцилира, като леко се поклаща и завихря от една посока в друга в един цикъл. Интересно е, че те откриха някои необичайни данни от началото на 70-те години на миналия век, точно както в това ново изследване. 

Резултатите сочат, че вътрешното ядро се е движило бавно в различна посока между 1969 и 1971 г., като се е завъртало поне с една десета от градуса на година в сравнение с посоката, в която се е движило между 1971 и 1974 г.

"Нашите открития показват, че повърхността на Земята се измества в сравнение с нейното вътрешно ядро, както хората твърдят от 20 години", казва Джон Е. Видале, съавтор на изследването и декан на факултета по науки за Земята в USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences, в изявление през 2022 г. "Последните ни наблюдения обаче сочат, че вътрешното ядро се е въртяло малко по-бавно в периода 1969-71 г., а след това се е преместило в другата посока в периода 1971-74 г."

Странните движения на земното ядро може да изглеждат много далечни от нас, но поведението му всъщност оказва влияние върху живота над повърхността. 

Земното ядро, по-конкретно външното му ядро, оказва влияние върху магнитното поле на планетата. Откакто северният магнитен полюс е научно документиран за първи път в началото на XIX в., той се е "лутал" на около 2250 км през горните части на Северното полукълбо от Канада към Сибир. 

Между 1990 г. и 2005 г. скоростта на това движение се е ускорила от по-малко от 15 километра (9,3 мили) на година до около 50-60 километра (31-37 мили) на година. Този поток вероятно е резултат от две магнитни "петна" от разтопен материал във вътрешността на планетата, които предизвикват титанично изместване на магнитното ѝ поле. 

Новото изследване е публикувано тази седмица в списание Nature Geoscience.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ