Немски учени увеличиха съдържанието на витамин D в яйцата чрез солариум за кокошки

Немски учени увеличиха съдържанието на витамин D в яйцата чрез солариум за кокошки

Много хора страдат от недостиг на витамин D. Това може да доведе до повишен риск от трошливи кости и респираторни заболявания. Птичите яйца са естествен източник на витамин D и едно от средствата да се компенсира поне частично този дефицит. Екип от диетолози и учени от университета "Мартин Лутер" (MLU) в Хале-Витенберг в Германия е открил нов начин да повиши съдържанието на витамина в яйцата: излагайки кокошките на ултравиолетова светлина. Това съобщава сайтът sciencedaily.com. 

Търсейки средство да повишат естественото производство на витамин D в яйцата, за да улеснят хората в набавянето му чрез храната при липсата на достатъчно слънчева светлина, специалистите от университета са установили, че отлична работа върши "солариумът" за кокошки, допълва БТА.

"Идеята беше да се стимулира естественото производство на витамин D при пилета. Използването на ултравиолетови лампи може да увеличи съдържанието му в яйцата", обяснява Юлия Кюн от изследователския екип.

Идеята на специалистите дава резултат: След само 3 седмици излагане на ултравиолетова светлина в продължение на 6 часа дневно, съдържанието на витамин D в яйцата се е увеличило от три до четири пъти.

Допълнителната ултравиолетова светлина освен това не е предизвикала никакви очевидни проблеми за кокошките. Те нито са избягвали района около поставените в курника лампи, нито са се държали по различен от обичайния начин. В резултат на това изследователите са стигнали до заключението, че методът им работи в практически условия и че това може да е следващата стъпка към снабдяването на населението с витамин D.

Витамин D има много важни функции в човешкото тяло. През летните месеци хората са в състояние да покрият около 90% от дневните си нужди за витамин D, тъй като той се образува естествено в кожата чрез излагане на слънчева светлина, която съдържа специални ленти от светлина в UV спектъра. Останалата част идва като е идеално консумирана чрез храна, например мазна риба или яйца от пилета. "Въпреки това, изборът на начин на живот пречи на много хора да получат достатъчно витамин D. Проблемът нараства още повече през зимните месеци, когато има липса на слънчева светлина", обяснява още д-р Юлия Кюн от MLU.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ