Ново откритие дава надежди в битката с рака на гърдата

Ново откритие дава надежди в битката с рака на гърдата

Ново откритие дава надежди в битката с рака на гърдата

Учени от института "Франсис Крик" и Лондонския кралски колеж в Англия откриха уникален вид имунни клетки в тъкани на млечната жлеза, притежаващи потенциал да обърнат хода на неблагоприятни прогнози при рак на гърдата. Учените са успели да изолират особен подтип гама делта Т-клетки, чието присъствие е свързано с ремисия у засегнатите от тройно негативен рак на гърдата.

Изследванията установили, че жени с голямо количество от тези клетки са с голяма вероятност да оцелеят, ако са засегнати от рак на гърдата. Така наречените Гама делта Т-клетките са специализирани клетки, които първоначално са се намирали в червата и човешката кожа, уточнява БТА.

Ежегодно се диагностицират около 55 000 нови случая на рак на гърдата, като в около 15 % от случаите става въпрос за тройно негативен рак на гърдата. Тази агресивна разновидност на заболяването не реагира на хормонална терапия, а химиотерапията забавя за кратко развитието му.

 

По думите на учените откритието ще допринесе за разработване на нови терапии срещу рак на гърдата. Възможно е по изкуствен път да се стимулира производството на гама делта Т-клетки или те да се присаждат от тъкани на донори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ