Поясът на Орион: Какво представлява и как да го видите

Поясът на Орион: Какво представлява и как да го видите

Поясът на Орион: Какво представлява и как да го видите

Орион е едно от най-известните съзвездия на небосвода. То е голямо, а звездите му блестят изключително ярко, което означава, че трудно бихте могли да го пропуснете. Неговата видимост през различните месеци от годината пък превръща Орион в своеобразен небесен хронометър за редица цивилизации. Част от очарованието му се крие в неговата впечатляваща „талия“, съставена от три ярки звезди: Минтака, Алнилам и Алнитак. Това е прословутият Пояс на Орион.

Какво можете да откриете в пояса на Орион?

Трите основни звезди в Пояса на Орион са горещи, големи и изключително ярки. Ако ги съпоставим с нашето Слънце, то би било една най-обикновена светулка, а те – същински прожектори. Технически погледнато не става дума за три звезди. Минтака, която е четвъртата по яркост в съзвездието, представлява многозвездна система. Визуално тя е най-западната звезда в пояса. Основният ѝ компонент е ярка тройна система, като главната ѝ звезда е около 90 000 пъти по-светла от Слънцето. Около нея обикалят спътник и друга двойна система. Общо взето районът, разположен на около 1200 светлинни години от нас, е сравнително пренаселен.

От другата страна на пояса се намира Алнитак. Това също е система от три звезди. Основната е 21 000 пъти по-ярка от нашето Слънце и е 33 пъти по-масивна. Тя е толкова голяма, че в нейния обем могат да се поберат почти 4200 Слънца. Системата е окъпана в мъглявия блясък на IC 343 - емисионна мъглявина, известна с т.нар. мъглявина Конска глава, която е разположена директно пред нея. Алнитак също така окъпва мъглявината Пламък в ултравиолетова светлина, като по този начин я кара да свети.

И не на последно място идва Алнилам - централната звезда на пояса. Тя е по-далеч, на около 2000 светлинни години от нас, така че е малко по-слаба от част от някои от другите звезди в Орион. Погледната отблизо обаче би била феноменална. Изчисленията сочат, че тя е поне 275 000 пъти по-ярка от нашето Слънце, но може би е до 832 000 пъти по-ярка. Масата ѝ е между 40 и 44 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце, а повърхността ѝ - почти 5 пъти по-гореща.

Как можете да видите Пояса на Орион?

Орион може да се наблюдава и от двете полукълба, но най-добре се вижда през есенните и зимните месеци (в северното полукълбо), когато се движи от изток на запад. Съзвездието ще премине зад Слънцето през май, юни и юли. В края на юли и началото на август можете да видите Орион единствено непосредствено преди зазоряване, когато поясът е почти вертикален над хоризонта.

Ако искате да наблюдавате Орион тази вечер, посетете сайта Stellarium, за да видите къде точно се намира на небосвода в момента.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ