Наука и Здраве

Поведението на приматите се променя заради изолацията през пандемията

Поведението на приматите се променя заради изолацията през пандемията

Поведението на приматите се променя заради изолацията през пандемията

Приматите прекарват много повече време в почивка и самота, когато зоологическите градини и сафари парковете са затворени през първата година на пандемията от COVID-19, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Освен това нараства сексуалната активност на животните, поведението им става доминантно, а апетитът намалява. 

Според научните наблюдения поведението на шимпанзетата, горилите и бабуините се променя отново след връщането на посетителите в зоопарковете. Шимпанзетата и горилите започват да прекарват все по-малко време сами, а горилите намаляват времето си за почивка. Животните започват да ядат повече в сравнение с времето, когато зоопарковете са били затворени. Приматите в сафари парковете се приближават до автомобилите на посетителите.

Според д-р Саманта Уорд, зоолог към Университета в Нотингам, приматите са сред най-интелигентните животински видове в зоологическите градини и тяхната връзка с посетителите е комплексна. „Като следствие от затварянето имаме уникална възможност да проучим как хората влияят на поведението на животните.“

Всеки вид човекоподобни маймуни и дори всяко отделно животно реагира по различен начин. Трудно е и да се определи доколко промените в поведението са позитивни или негативни. Горилите и шимпанзетата бонобо се усамотяват по-малко в присъствието на хората, което може да се разглежда като позитивен ефект. От друга страна, липсата на достатъчно време за почивка на горилите може да бъде определено и като раздразнение от присъствието на хората. 

Наблюдаваните промени и реакцията към затварянето хвърлят светлина към проблема с адаптацията на видовете в зоопарковете. Научните наблюдения са събрани между април 2020 г. и септември 2020 г., както и между ноември и януари 2021 г. и обхващат множество периоди на отваряне и затваряне на парковете по време на пандемията от новия коронавирус.  

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ