Наука и Здраве

Предсърдно мъждене - защо е опасно и как да се предпазим с Microlife

Предсърдно мъждене - защо е опасно и как да се предпазим с Microlife

Предсърдно мъждене - защо е опасно и как да се предпазим с Microlife

Предсърдното мъждене увеличава риска от инфаркт, мозъчен инсулт и може да е водещ фактор за появяването им

С идването на новия век средната продължителност на живот на човечеството достига до около 80 годишна възраст. Но с нея се увеличат и случаите на деменция и състояния на артериална хипертония, която заедно с аритмията предсърдно мъждене се смятат за основни фактори за получаване на инсулт и сърдечна недостатъчност.

В Деня на хипертонията от Microlife напомнят, че освен упражненията за ума, и контролът на кръвното налягане е задължителна превенцията за пълноценни и здрави дни.

Защо е важен скринингът? Кръвното налягане показва фазите на пълнене и изтласкване на кръв от сърцето, което се състои от четири кухини. Заради различни физически и психични фактори в организма, налягането може да наруши сърдечния ритъм, който засяга предсърдията. По този начин се повлиява неблагоприятно на изпомпването на кръвта, тя се задържа в сърцето и може да се образува тромб. Това състояние се нарича предсърдно мъждене и то повишава два пъти риска от инфаркт, увеличава пет пъти риска от мозъчен инсулт и може да е основна причина за появяването му.

Обикновено предсърдното мъждене е придружено от хипертония – високо кръвно налягане със стойности над 140/90 mmHg. Затова тазгодишната инициатива за Деня на хипертонията е под мотото „Измери кръвното налягане, контролирай го, живей по-дълго“, а Microlife с апаратите с прецизна технология AFIB, засичаща аритмията, я подкрепят с повече информираност сред българите.

След попълване на анкета, данните от която са важна за отчитане използването на апарати за измерване на кръвното в домашна среда, регистриралите се получават полезна съвети за предупредителните симптоми и действия при инсулт, сърдечен арест и инфаркт. Един от факторите е предсърдно мъждене, което може да бъде от уловено от медицинските апарати Microlife BP A6 Plus и Microlife BP A3 Plus. През периода април-май моделите BP A6 Plus и BP A3 Plus ще бъдат разпространени в аптечните мрежи на промоционална цена.

По своята същност заболяването е ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония. Рисковите фактори са наследствено предаване, наднормено тегло, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, проблеми с щитовидната жлеза, наличие на сърдечно-съдови заболявания. Симптомите при предсърдното мъждене са повишен пулс - с над 100 удара в минута, неравномерно сърцебиене, получаване на задух, постоянна умора и замаяност. Само 30% от случаите на заболяването могат да протекат безсимптомно.

Предпазването от ритъмното нарушение е в поддържането на добра диета с храни с ниско съдържание на мазнини, активна физическа дейност, поддържане на холестерола и кръвното налягане в нормални граници.

Като превенция за ранно диагностициране и откриване на предсърдното мъждене може да се използват методите на електрокардиограма, измерване на пулс и дейността на белите дробове и измерване на артериалното налягане с автоматичен апарат Microlife AFIB. Технологията в уреда е прецизна, създадена съвместно с лекари и световно призната като единствената, която при отчитане на кръвно налягане сигнализира и за наличие на предсърдно мъждене.

Скринингът в домашни условия е първата крачка за констатиране на заболяването, за информиране на лекуващия лекар и за предприемане на правилни мерки за лечение. Осведомеността и следенето на състоянията на тялото спомагат за поддържането на здравословен начин на живот.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ