Препечените филийки и картофи са вкусни, но може да са опасни

Препечените филийки и картофи са вкусни, но може да са опасни

Хлябът и картофите не трябва да се прегарят, трябва да добият само златиста коричка, а не кафява, за да се избегне поглъщането на акриламид, който може да предизвика рак. Това казват експертите от Агенцията по стандартите за хранене във Великобиратия (FSA), цитирана от Би Би Си.

Акриламидът се получава, когато храни, съдържащи скорбяла, се пекат или пържат твърде дълго време на твърде висока температура.

Най-високо съдържание на акриламид е регистрирана в продукти с високо съдържание на скорбяла като хляб, картофи, зърнени храни, сладкиши и кафе, които се приготвят при температура над 120 градуса.

Ако ставите филийката в тостера за по-дълго, колкото повече прегори, толкова повече акриламид се образува в нея, предупреждават учените.

Опити с животни са показали, че акриламидът уврежда ДНК и предизвиква злокачествени тумори. Засега учените не могат да твърдят със сигурност, че веществото влияе по същия начин и на човека.

Експертите от FSA обаче се опасяват, че съвременният човек поглъща голямо количество акриламид и препоръчват да се придържаме към по-здравословно хранене.

Акриламид има и в цигарения дим, затова пушачите поглъщат 3-4 пъти повече от вредното вещество в сравнение с непушещите.

FSA препоръчва освен това картофите да не се съхраняват в хладилника, понеже при ниски температури се повишава нивото на захар в тях, което потенциално може да увеличи изработването на акриламид при топлинната им обработка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ