"Плюсмен" кани в отбора на супергероя в кампания на здравното министерство за ползите от ваксинирането

Плюсмен кани в отбора на супергероя в кампания на здравното министерство за ползите от ваксинирането

"Плюсмен" кани в отбора на супергероя в кампания на здравното министерство за ползите от ваксинирането

Ръст от 93% на обхвата със задължителни имунизации в ранна детска възраст е регистриран у нас за 2023 година. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит тип Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) – 96,5% (46 727 новородени), съобщават от здравното министерство. 

Представително проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни. 

Въпреки отчетената положителна тенденция, за изминалата година с незавършена основна имунизация от подлежащите деца в страната са 1691 деца срещу туберкулоза; 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4 406 деца срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола. 

Здравното министерство с подкрепата на УНИЦЕФ България стартират информационна кампания за ползата от ваксините. Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да разкажем защо ваксините са важни. 

„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е посланието, което отправят от здравното министерство чрез анимирания герой – „Плюсмен“, носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на министерството – plusmen.bg

Вижте видеото към кампанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ