Наука и Здраве

Проф. Александрова: Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Проф. Александрова: Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Проф. Александрова: Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Трябва да следим какво се случва в света на вирусите. При маймунската шарка две неща правят впечатление – че инфектираните нямат връзка със страните, в които заболяването е ендемично и че немалка част от инфектираните в момента са хомосексуални мъже. Това обясни в ефира на БНР вирусологът проф. Радостина Александрова. 

Заболяването е рядко, среща се в определени райони на Централна и Западна Африка в близост до тропически и дъждовни гори. От 1970 г., когато за първи път вирусът е установен, е имало няколко хиляди регистрирани случаи извън Африка и ендемичните зони – основно в 15 държави, подчерта проф. Александрова и допълни, че не за първи път има огнища извън Африка.

Сега по думите ѝ СЗО съобщава за над 90 случая в 12 държави и специалистите очакват още случаи.

"Това е вирус, който е много близък до вируса, причиняващ едрата шарка. Добрата новина е, че немалка част от хората са ваксинирани срещу едра шарка, а поради близостта между тези вируси, ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита и срещу този на маймунската шарка. Ваксината не се прилага у нас от 80-те години насам", уточни Александрова.

Все пак разполагаме с такава ваксина, нова, последните три години разрешена и за употреба при маймунска шарка, каза още проф. Александрова. Има и лекарствен препарат, който може да помогне в случая с маймунската шарка, добави тя. 

"Маймунската шарка не се разпространява така лесно като коронавируса, инфектирането на хората става при много близък контакт с друг инфектиран човек или животно или от замърсени предмети и повърхности. Самото заболяване протича много по-леко от едрата шарка. Инкубационният му период е 1-2 седмици, може да продължи до 3. Хората се възстановяват в рамките на седмици. Най-уязвими са малките деца, бременните и хората, които имат някакъв имунен дефицит", посочи още проф. Радостина Александрова. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ