Сънуването е свързано с по-добро консолидиране на паметта и регулиране на емоциите

Сънуването е свързано с по-добро консолидиране на паметта и регулиране на емоциите

Сънуването е свързано с по-добро консолидиране на паметта и регулиране на емоциите

Според ново проучване на Калифорнийския университет в Ървайн една нощ, изпълнена със сънища, може да ви помогне да забравите ежедневните неща и да се справите по-добре с екстремните ситуации. Новата работа на изследователите от Лабораторията за сън и познание на Калифорнийския университет в Ървайн изследва как припомнянето на сънищата и настроението влияят върху консолидирането на паметта и регулирането на емоциите на следващия ден.

Резултатите, публикувани неотдавна в Scientific Reports, показват компромис, при който емоционално натоварените спомени се приоритизират, но тяхната тежест се намалява.

"Открихме, че хората, които съобщават, че са сънували, се отличават с по-добра обработка на емоционалната памет, което предполага, че сънищата ни помагат да се справим с емоционалните си преживявания", казва авторката Сара Медник, професор по когнитивни науки в Калифорнийския университет в Ървайн и директор на лабораторията.

"Това е важно, защото знаем, че сънищата могат да отразяват преживяванията ни в будно състояние, но това е първото доказателство, че те играят активна роля в трансформирането на реакциите ни към преживяванията ни в будно състояние, като дават приоритет на негативните спомени пред неутралните и намаляват емоционалната ни реакция към тях на следващия ден."

Водещият автор Джинг Джан, който получава докторска степен по когнитивни науки в Калифорнийския университет в Ървайн през 2023 г. и сега е постдокторант в Харвардското медицинско училище, добавя: "Нашата работа предоставя първата емпирична подкрепа за активното участие на сънуването в зависимата от съня обработка на емоционалната памет, което предполага, че сънуването след емоционално преживяване може да ни помогне да се чувстваме по-добре на сутринта."

В проучването участват 125 жени - 75 чрез Zoom и 50 в Лабораторията за сън и познание - които са в средата на 30-те си години и са част от по-голям изследователски проект за влиянието на менструалния цикъл върху съня.

Сесията на всеки от участниците започва в 19:30 ч. - те разглеждат поредица от изображения, изобразяващи негативни и неутрални преживявания (като автомобилна катастрофа или поляна с трева), като оценяват всяко от тях по деветстепенна скала за интензивността на чувствата, които предизвиква.

След това на участниците веднага е даден същият тест с нови снимки (допълнен с извадка от предишните). В допълнение към оценяването на емоционалните си реакции жените трябвало да посочат дали всяко изображение е било старо или ново, което помогнало на изследователите да разработят изходна база както за паметта, така и за емоционалната реакция.

След това изследваните лица заспиват или у дома, или в една от самостоятелните спални на лабораторията за сън. Всички носят пръстен, който следи режима на сън и бодърстване. След като се събуждат на следващия ден, те преценяват дали са сънували предишната нощ и ако е така, записват в дневник подробностите за съня и цялостното настроение, като използват седемстепенна скала от крайно негативна до крайно позитивна.

Два часа след събуждане жените изпълняват отново втората задача с емоционално заредени картини от предишната вечер, която има за цел да оцени запомнянето на изображенията и реакциите.

За разлика от другите проучвания на съня, които събират данни в продължение на седмици, за да проверят дали дневните преживявания намират проявление в сънищата, изследователите решават да се фокусират върху една-единствена нощ, като преди това ги излагат на силно емоционални изображения. Впоследствие те могат да проверят дали способността им да си спомнят съня е свързана с промяна в паметта и емоционалната реакция, казват изследователите.

Участниците, които са съобщили за сънища, са си спомняли по-добре и са реагирали по-слабо на негативни образи в сравнение с неутралните - модел, който отсъства при тези, които не си спомнят за сънища. Освен това, колкото по-позитивен е бил сънят, толкова по-положително са оценявани негативните образи на следващия ден.

"Това изследване ни дава нов поглед върху активната роля, която сънищата играят в начина, по който естествено обработваме ежедневните си преживявания, и може да доведе до интервенции, които увеличават сънуването, за да помогнат на хората да се справят с тежките житейски преживявания", казва Медник.

Източник: Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ