Наука и Здраве

СЗО има данни за 92 случая на маймунска шарка от 12 неендемични страни

СЗО има данни за 92 случая на маймунска шарка от 12 неендемични страни

СЗО има данни за 92 случая на маймунска шарка от 12 неендемични страни

Световната здравна организация разполага с данни за 92 лабораторно потвърдени случая на маймунска шарка и 28 предполагаеми случая. Те са докладвани от 12 неендемични страни, съобщи СЗО в Туитър в неделя, цитирана от ТАСС.

СЗО обясни, че не е установена връзката между инфекцията и пътуването на заразените до регион, където маймунската шарка е ендемична. Организацията подчерта, че откриването на болестта при хора, които не са посетили ендемични страни, е „много необичайно събитие“.

Заразяването става при близък физически контакт между болни и здрави хора. "Според наличната информация по-голямата част от случаите са идентифицирани сред мъже, които са правили секс с мъже и са кандидатствали в заведения за първична медицинска помощ и клиники за сексуално здраве", се казва в доклада, предава БГНЕС. 

Последователността на генома от биологична проба, взета в Португалия, показва тясна връзка с инфекциите през 2018 и 2019 г., когато заразата е пренесена от Нигерия в Обединеното кралство, Израел и Сингапур.

Маймунската шарка е ендемична в Бенин, Габон, Гана, Демократична република Конго, Камерун, Кот д'Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република (ЦАР) и Южен Судан.

СЗО препоръча да се продължи наблюдението на епидемиологичната ситуация в неендемични страни, където са открити случаи на инфекция с маймунска шарка. Говорим по-специално за идентифициране на контакти на болни хора със здрави хора. Организацията заяви, че ще свика експерти, "за да обсъдят препоръките за ваксинация".

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се предава главно на хората от диви животни (гризачи, примати). Симптомите на заболяването включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и умора. Кожни обриви могат да се появят по лицето и други части на тялото. Според СЗО смъртността от огнища на маймунска шарка обикновено е между 1% и 10%, като по-голямата част от смъртните случаи са в по-млади възрастови групи. Няма специфично лечение или ваксина за маймунска шарка, но предишната ваксинация срещу едра шарка също е ефективна срещу болестта.

Вирусът на маймунската шарка, който се разпространи през април и май в редица западноевропейски страни, е открит и на други континенти. Напоследък е открит в Австралия, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Португалия, САЩ, Франция, Швейцария и Швеция. 


 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ