Учени определиха най-лошата година в историята на човечеството

Учени определиха най-лошата година в историята на човечеството

В момента живеем в един от най-безопасните периоди от човешката история. Да, авторитарното управление се завръща, а някои от най-големите проблеми на планетата ни все още остават неразрешени. И въпреки това нямаме причини да се оплакваме, особено ако съпоставим живота си с миналото.

А коя е най-лошата година в човешката история? Това е въпросът, повдигнат от скорошно историческо изследване, чиято цел е да провери как европейската парична система се е променила след падението на Западната Римска империя. Изследователите решават да потърсят следи от индустриално замърсяване (от преработката на сребърна руда) в леда в европейските Алпи. В хода на това свое проучване те научават най-различни неща за природните бедствия и климатичните промени през вековете.

Какво се оказва? Векът след 536 г. сл. Хр. е бил най-неприятното време за живот на Земята.

„Това е началото на един от най-лошите периоди, вероятно дори най-лошата година" в историята на човечеството, казва Майкъл Макормик, археолог и историк по средновековието от Харвардския университет. 

Този период е бил изключително тежък. При това не заради кървави войни или жестоки болести, а вследствие на няколко екстремни природни събития, които предизвикват масов глад. Какво точно е довело до това? Съществуват множество теории. Може би най-достоверната обаче е свързана с изригването на вулкан, който е затъмнил Слънцето с „мистериозен облак“ и е предизвикал „вулканична зима“.

Никой не е напълно сигурен за кой точно вулкан става дума, макар че най-често спряганото име е Илопоанго в Ел Салвадор. Според новото изследване обаче изригването е било в Исландия, тъй като ледените ядки в Европа съдържат вулканично стъкло, чийто химичен състав е сходен с частиците, които се срещат в Европа и Гренландия.

Прочетете целия материал на сайта на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ