Защо алкохолът изтрива спомените

Защо алкохолът изтрива спомените

Учени от Медицинската школа към Вашингтонския университет в Сейнт Луис обясняват механизма, по който действа алкохолът и по-специално, какво се случва с мозъка тогава, когато човек не може да си спомни събитията от определен период – така наречените „бели петна”.

Изследването хвърля известна светлина върху сюрреалистичния период, когато тялото ни може да танцува цяла нощ, да води разговори, дори да взриви караоке сцената и накрая да успее да се добере до леглото, но ние после да не помним нищо.

Алкохолът сериозно въздейства върху мозъка, освен че намалява задръжките. Изследването показва, че големите количества алкохол се намесват в работата на ключови рецептори в хипокампа, основният център на паметта. Същевременно алкохолът отделя и стероид, възпрепятстващ начина, по който мозъкът подсилва синапсите – връзките между мозъчните клетки.

Всъщност, смятат учените, големите дози алкохол не убиват мозъчни клетки, а по-скоро отделят съставки, които пречат на мозъка да формира спомени. „Така може да се обясни защо при високи степени на опиянение хората не помнят какво са правили предната вечер”, казва д-р Чарлз Ф. Зорумски, професор от Вашингтонския университет.

Пълния текст прочетете на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ