Англичани направиха щедро дарение за поправка на покрив на селско читалище

Англичани направиха щедро дарение за поправка на покрив на селско читалище

Англичани направиха щедро дарение за поправка на покрив на селско читалище

Семейство англичани дариха над 10 000 паунда за читалището в село Миндя, Велико Търново, информира btv. ”Съдба” нарича идването си в малкото великотърновско населено място великобританката Бевърли Кокс. Тя живее в Миндя от 13 години.

”Бяхме чували, че България е хубаво място за живеене. В Англия трябваше да живеем там, където работим. Нямахме дом. И искахме някакво постоянно място, където да ходим и където да живеем, ако пожелаем. Направихме проучване и се влюбихме във Велико Търново. Дойдохме през февруари, беше минус 18 градуса. Беше най-големият сняг, който съм виждала. Отне ни шест часа да стигнем от София до тук! Разгледахме няколко къщи и се влюбихме в тази, в Миндя.”, спомня си Бевърли Кокс.

В 100-годишната къща, която превръща в свой дом, Бевърли се отдава на хобито си - да рисува. А картините си често излага в старото читалище. "Читалищата са сърцето и душата на селата. Всички празненства се случват тук, децата правят театър тук, тук правим литературни четения, уроци по български. И когато разбрахме, че покривът е в толкова лошо състояние, искахме да помогнем!", казва още Бевърли.

Че покривът на сградата скоро ще падне разбират и Иън и Катрин - също избрали Миндя за свой втори дом преди 12 години. Така, тайно семейството дарява 10 000 паунда. Бевърли, Иън и Катрин вече плануват следващите си проекти - искат да превърнат едната зала на читалището в театър, а другата - във фитнес зала.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ