България

Политика

|

Общество

|

Борисов: Нищо повече не трябва да се затваря!

Борисов: Нищо повече не трябва да се затваря!

Борисов: Нищо повече не трябва да се затваря!

България се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се ускорява процесът на ваксинация, продължава и изплащането на осигурените от правителството 1000 лева за всички медицински екипи на първа линия в битката с новия вирус. Нови 50 милиона лева са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените сектори заради пандемията, активно продължава и изпълнението на всички останали антикризисни мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха здравният министър проф. Костадин Ангелов, икономическият министър Лъчезар Борисов, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

"В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените. Противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората. Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави", обърна се премиерът Борисов към здравния министър Костадин Ангелов.

Министър-председателят изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход. "Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза. Тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри, и др.", отбеляза премиерът.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди. 

"Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично", категоричен беше главният здравен държавен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев. 

От днес в страната започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. "В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата", обясни здравният министър. Той опроверга появили се неверни твърдения относно спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. "Средствата са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19", категоричен е проф. Ангелов. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че за разлика от други години, в момента у нас няма доказани случаи на грип,  което се дължи главно на масовото прилагане на мярката с носене на защитни маски. Разпространява се основно COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса - латиноамериканския и южноафриканския. 

"Значително се увеличава доставката на ваксини като само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози", отчете директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ (Novavax) и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя й като това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. По отношение на руската ваксина „Спутник“, Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера Борисов, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки. Допълнителни 50 милиона лева са преведени към Националната агенция за приходите миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори, отчете той. "Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари", уточни Лъчезар Борисов.

С национално представените работодателски организации е обсъдено как ще бъдат разходвани още 211 милиона лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU. "Те бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември", отбеляза икономическият министър. 

Той докладва още, че средствата, достигнали до бизнеса чрез мерките на Българската банка за развитие до момента, са на стойност над 300 милиона лева. Досега по мярката 60/40 са изплатени 816 милиона лева, като запазените работни места са около 300 000. По мярката „Запази ме“ средствата, достигнали до бизнеса, са 18 милиона лева за 42 000 места. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред