Дистрибуторът на Samsung в България ще обезщетява притежатели на Galaxy Note7

Дистрибуторът на Samsung в България ще обезщетява притежатели на Galaxy Note7

Дистрибуторът на Samsung в България ще обезщетява притежатели на Galaxy Note7

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е влязла в контакт с дистрибутора за България на Samsung и той е поел ангажимент да съдейства коректно в случай, че български граждани разполагат с мобилното устройство Galaxy Note7. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в ефира на БНР.

„Имаме уверението на дистрибутора на марката за България, че закупилите това устройство ще могат да го върнат и да си получат обратно парите”, заяви Маргаритов. 

Той препоръча, ако някой разполага с такъв телефон, веднага да го изключи и да преустанови употребата му, за да не се създават рискове от възникване на инциденти. 

По информация от производителя и от дистрибутора в България този модел устройство не е пускан в официална продажба на българския пазар.

„Все пак трябва да държим сметка, че е възможно български потребители да са закупили такъв апарат онлайн или ако са били в чужбина. Затова ние предприехме необходимите мерки да създадем условия и предпоставки дори и да не е закупено на нашия пазар, устройството да може да бъде върнато и потребителят първо да не е застрашен от някакви рискове и второ да си получи обратно парите”, добави председателят.

Маргаритов посочи, че има и други подобни случаи, в които производители и дистрибутори по своя инициатива изтеглят от пазара опасна стока. Комисията получава информация за това, като отправя предупреждения за рисковете и дава насоки на гражданите за реда, по който могат да си възстановят заплатените суми, в случай че са закупили въпросната стока.

В началото на септември Samsung бе принудена да нареди изтеглянето на 2,5 милиона Galaxy Note 7 поради случаи на прегряване на батерията и запалване на телефона и тогава понесе загуби за милиард долара. След това Samsung обяви, че дефектът е отстранен и започна замяна на по-рано купените Galaxy Note 7 с нови. От първи октомври продажбата на устройството бе възобновена на територията на Южна Корея.

Проблеми обаче продължиха да се появяват и на сменените апарати. Поради тази причина на 11 октомври Samsung обяви пълното спиране на производството на Galaxy Note 7.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ