България

Политика

|

Общество

|

И работодатели, и синдикати на едно мнение: Мярката 60/40 работи, но трябва да се модифицира

И работодатели, и синдикати на едно мнение: Мярката 60/40 работи, но трябва да се модифицира

В Тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60/40 и тогава ще направим една цялостна оценка. Мярката обаче със сигурност проработи. Близо 250 000 работници и служители очакват изплащането от НОИ. Това заяви в ефира на БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му, единствената критика на синдиката е, че финансирането се е забавило, независимо от очакванията за бързи срокове. Въпреки това отчитат, че натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно.

"Като цяло мярката работи, затова тя ще бъде продължена. Надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора - туризъм и транспорт", допълни президентът на КНСБ. 

"Мярката работи, но трябва да бъде модифицирана и то да не чакаме до 30 юни. До момента тя има обхват 5%", коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Относно изплащането по нея той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне.

"Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма "Конкурентоспособност" клони към нула. Същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес. Ние предупредихме, че мярката 60/40 няма да има достатъчен обхват в този вид и това се случи. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия", добави Велев. Той подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и изплащането на финансовите помощи за бизнеса трябва да се ускори. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ