Какво се случва с контактните лица на болен от COVID-19

Какво се случва с контактните лица на болен от COVID-19

Какво се случва с контактните лица на болен от COVID-19

„Един болен с коронавирус отделя вируса в околната среда. Това се случва около 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптои и 20-30 дни след края им. През това време вирусът може да бъде хванат с бързи или с бавни тестове“. Това обясни доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница – София на първия брифинг на на Медицинския експертен съвет /МЕС/ към Министерския съвет за борба с коронавируса, който функционира от 23 март т.г. МЕС ще дава брифинги 2 пъти в седмицата – във вторник и в петък. Ще бъде създаден и фейсбук портал с актуална и достоверна информация.

Доц. Атанас Мангъров разясни какво се случва с контактните лица на един болен.

„Те могат да бъдат два вида. Едните може да са го заразили, но вече да не отделят вируса в околната среда. Когато на тези контактни лица се прави тест като референтния тест PCR, не се открива нищо. За да се установи, че тези хора са били болни от коронавирус, трябва да се направи серологично изследване - имунохроматографски тестове, с които се установява, че ако има антитела, това означава, че е карал коронавирусната инфекция. Ако това не се направи - този човек е в графата отрицателен, което се случва масово, заради което при значителна част от контактните не се установява нищо“, обясни той.

Втората група контактни, са тези които болният е заразил.

„Ако той ги е заразил сравнитено скоро, защото е отделял вируса поне 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми, то тези болни няма да отделят вируса и няма как да ги хванем с нито един тест. Тази втора група контактни лица, ако се изследват само с методи, с които се открива отделяне на вируса в околната среда, също ще останат неоткрити. Затова са важни имунохроматографски тестове с които ние можем да получим данни за това, че някой е прекарал коронавирусната инфекция“, поясни доц Мангъров.

По думите му, чрез тях може да се направи едно мащабно сероепидемиологично проучване, с което да се установи какъв е имунният статус на населението по отношение на коронавирусната инфекция.

„Това сега не се прави и ние не знаем къде сме. В момента у нас се правят тестове за потвърждаване на една установена инфекция“, каза още доц Мангъров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ