Нови протести се готвят днес в сръбската столица

Нови протести се готвят днес в сръбската столица

Нови протести се готвят днес в сръбската столица

Нови мащабни протестите се готвят днес в сръбската столица, след като късно снощи протестиращи нахлуха в националната телевизия RTS с искане да направят изявление.

"Никой от служителите на РТС няма да пострада, защото повечето от тях мислят като нас. Влязохме тук, за да върнем телевизията на народа и ще я освободим", заяви опозиционният лидер Бошко Обрадович снощи.

След намесата на полицията, протестиращите бяха изведени от сградата на телевизията. Последни от там бяха изведени опозиционните лидери от партия "Двери", Драган Джилас и Бошко Обрадович. 

Обрадович призова протестиращите да продължат акцията си и днес. Очаква се да има шествие пред сградата на президентството, където президентът Александър Вучич ще направи обръщение във връзка с проникването в сградата на телевизията.

"Приятели, мисля, че всички ние ще отидем утре на това обръщение и ще поискаме оставката му. До утре по обяд край президентския дворец", призова Обрадович, предава ТАСС.

На извънредна пресконференция вчера, вътрешният министър Небойша Стефанович заяви, че нахлулите в сградата на телевизия RTS, ще бъдат наказани. 

Министърът на отбраната Александър Вулин нарече протестиращите "фашисти" и заяви, че те трябва да бъдат строго наказани.

Това беше първият инцидент след месеци мирни протести срещу Вучич, отбелязва Асошиейтед прес. Граждански протести под мотото "Един от 5 милиона", които се провеждат всяка седмица от ноември насам, имаше снощи освен в Белград и в Крагуевац, Ягодина, Пирот, Брус, Александровац, Смедерево и др.  "Ние сме за хората, срещу бившите и настоящи крадци!", "За свобода!", "Ставай, Сърбия!", "Уважавай закона!" гласят са част от лозунгите на протеста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ