Продажбите и движението на прасета във Варненска област се забраняват

Продажбите и движението на прасета във Варненска област се забраняват

Продажбите и движението на прасета във Варненска област се забраняват

Върху движението и продажбите на прасета във Варненския регион се налага забрана, каза днес областният управител Стоян Пасев след експертна среща, свикана заради констатирания вчера случай на болна от африканска чума дива свиня в землището на Повеляново. В заседанието участваха зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов и представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Най-добре е хората, които имат домашни прасета в района да ги заколят и изядат, каза зам.-министър Иванов. По думите му за момента е известно, че в Повеляново се отглеждат 10 такива животни. Той припомни, че ако бъде констатиран случай на заразено прасе, животните ще бъдат избити, като за нерегистрираните стопаните няма да получат обезщетения.

Иванов посочи още, че въпреки овладяването на ситуацията около огнището с африканска чума в провадийското село Тутраканци, явно в района има наличие на инфекция. Най-добре би било, ако хората преустановят отглеждането на прасета в близките 1-2 години, посочи зам.-министърът.

Областният управител допълни, че забраната за продажба на прасета не важи за свинекомплексите в района. Изискването към тях е да спазват стриктно мерките за превенция срещу заболяването.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ