Прокуратурата се е самосезирала за случващото се в ДКК

Прокуратурата се е самосезирала за случващото се в ДКК

Прокуратурата се е самосезирала за случващото се в ДКК

Софийска градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации, касаещи евентуално извършени престъпления от общ характер в Държавна консолидационна компания (ДКК). Прокуратурата се е сезирала на първи декември заради многобройните запитвания от медиите. 

Незабавно е разпоредена проверка по реда на Закона за съдебната власт. Наблюдаващият прокурор е възложил на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) извършването на съответните действия. За резултатите от проверката обществеността ще бъде своевременно информирана, уверяват от прокуратурата. 

ДКК освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор месец след назначаването й

Припомняме, че Съветът на директорите на ДКК обяви в началото на седмицата, че е освободил Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на ДКК само месец след нейното назначение. Като мотиви за уволнението й се посочват редица нарушения, които тя е извършила. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството през октомври 2021 г. след конкурс на министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член.

От ДКК посочват, че за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК. След рокадата начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор. 

Министър Везиева иска оставки заради уволнението на шефката на ДКК

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева обаче се застъпи за Караганева и обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението за уволнение на Ваня Караганева. 

А от Държавната консолидационна компания отговориха на министър Везиева, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. 

"Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", допълват от дружеството. 

ОТ ГЕРБ пък припомниха, че по време на първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017-та година, Караганева е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящото и предходното служебени правителства е зам.-министър на правосъдието. След това Караганева е назначена без конкурс на ръководната позиция в ДКК и едва след като се вдига шум за това, е организиран конкурс и Караганева го печели. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ