България

Политика

|

Общество

|

СЕМ спря разпространението на Russia Today и Sputnik в България

СЕМ спря разпространението на Russia Today и Sputnik в България

Съветът за електронни медии ограничава временно препредаването на аудиовизуални медийни услуги на територията на България на две руски медийни компании. Става въпрос за Russia Today и нейните производни, както и на Sputnik и производните ѝ. Решението на медийния регулатор е прието с мнозинство от четири гласа и е изпратено на Комисията по регулиране на съобщенията към парламента. 

Решението подлежи на оспорване в 14-дневен срок от оповестяването му пред Административен съд – София област. 

В мотивите на взетото от Съвета за електронни медии решение се посочва грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна, както и предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна, включително оповестените в изявление на председателя на Европейската комисия мерки за забрана на руските програми Russia Today, Sputnik и техните производни.

От Съвета за електронни медии посочват и предвидената в Закона за радиото и телевизията забрана медийните услуги да подбуждат към насилие или омраза, насочени към група лица или член на група въз основа на някои от основанията, посочени в Хартата на основните права на Европейския съюз. 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ