България

Политика

|

Общество

|

Спецпрокуратурата започна разследване по доклада на ОЛАФ за злоупотреби с евросредства

Спецпрокуратурата започна разследване по доклада на ОЛАФ за злоупотреби с евросредства

Спецпрокуратурата започна разследване по доклада на ОЛАФ за злоупотреби с евросредства

Специализираната прокуратура разследва длъжностни лица от МВР заради данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за безвъзмездна финансова помощ за купуване на полицейски автомобили, информира БНР.  Проверката е по доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) с препоръка към него за образуване на съдебно производство за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Самият доклад беше публикуван вчера на страницата на ОЛАФ. В него освен за преценка за необходимостта от разследване, се настоява и МВР да възстанови близо 6 милиона на европейските данъкоплатци заради сериозни нарушения при търг за автомобили. А нарушението е, че след едностранна промяна на договора - вместо 350 полицейски автомобила за всякакви терени, са били поръчани автомобили от по-стари запаси. 

Обществената поръчка за автомобилите е обявена на 2 март 2017 година, по време на управлението на служебно правителство на президента Румен Радев. Вътрешен министър тогава настоящият му секретар по антикорупция Пламен Узунов. Изпълнителят е избран на 20 април същата година, а заради обжалвания  - договорът е сключен година по-късно, когато на власт е третото правителство на Бойко Борисов.

От прокуратурата съобщават, че материали от ОЛАФ са присъединени към тези по разследването за възможна търговия с влияние, по което обвинения миналото лято бяха повдигнати на Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Причината това да се направи е, че по досъдебното производство се проверяват и данни за извършени корупционни и длъжностни престъпления.

Разследването продължава. Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения. А от спецобвинението не изключват повдигане на обвинения на други лица. 

В публикувано вчера прессъобщение към доклада си, ОЛАФ посочва, че службата е започнала проверката си, през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.  

„Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип  SUV от по-стари запаси, вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени“, се казва в официално съобщение на Европейската служба за борба с измамите. Предстои да се прецени наличието на предпоставки  за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

В хода на проверката ОЛАФ установява, че МВР е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV, вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. ОЛАФ излизасъс заключение, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Проверката на ОЛАФ е приключена през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да се възстановят в  бюджета на ЕС  5 948 569 евро. Към българската прокуратура пък са отправени  препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд“, се казва в съобщението на институцията.

Виле Итала, генерален директор на OLAF, заяви: „Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна  публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни