Телефонните измамници прибрали над 8 млн. лв. за година

Телефонните измамници прибрали над 8 млн. лв. за година

Телефонните измамници прибрали над 8 млн. лв. за година

Над 8 млн. лева са придобили телефонните измамници само за една година. Все още много хора продължават да стават жертва на тези измами, предаде БНТ

„Все още много хора продължават да стават жертва на тези измами, това са предимно възрастни хора - над 70-75 години, те нямат възможност за бърза реакция, за адекватна оценка, освен това нямат активна комуникация със свои близки и роднини”, обясни инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция" пред националната телевизия.

„Измамниците са изключително изобретателни - казват на жертвите си как да действат, какво да правят. Имаме случаи, в които подлъгани от измамници хора наемат стая в хотел, където остават за по няколко дни във времето, в което тече измамата, т.е. те са в една изолация. В много случаи, хората сравнително скоро след като приключат разговорите с измамниците, осъзнават, че са станали жертва”, обобщава методите на престъпниците експертът.

„Най-честите схеми са добре познатите от години - даване на капаро - за климатици, техника или друга изгодна подкупа, също така за освобождаване на митническа пратка. Най-успешна остава схемата за съдействие на полицията”, допълни Падинкова.

„Съветваме хората да знаят - когато ви се искат пари по телефона, става въпрос за измама. Няма никакъв риск вербалните атаки да бъдат реализирани - те са част от телефонната измама и начин, по който измамниците стават още по-убедителни”, акцентира още Падинкова.

„Те са изключително крайни в заплахите си, обиждат хората, крайно цинични са. Заплашват, че долу има полиция или хора, които ще се качат и ще ви отрежат пръстите, или ще ви пребият. Няма такова нещо, това е дистанционно престъпление”, предупреди инспекторът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ