Три деца са дали положителна проба за коронавирус

Три деца са дали положителна проба за коронавирус

Три деца са дали положителна проба за коронавирус

Регистрираните случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23, но възрастовият диапазон е широк от 4 г. до 77 г. Това обяви на брифинга тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. Две деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница, третото е изолирано вкъщи. Практиката е здрави лица да не бъдат в настанявани болница“, уточни проф. Мутафчийски.

По думите му, има случаи, в които се нарушава домашната карантина и това е довело до разпространението на опасния вирус.

„Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина. Една от причините за разрастване на епидемията при семейството, настанено в „Пирогов“, е едно празненство, на което са присъствали 24 човека и само за вчера 11 души са потвърдени като положителни плюс двамата заболели от „Пирогов“, обяви председателят на оперативния щаб.

Остава критично състоянието на мъжът, настанен в „Пирогов“. В същото време няма кой да погребе починалата от коронавирус в сряда възрастна жена. Причината е, че всички, които са контактували с нея, са поставени под карантина. Тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките й ще могат да я погребат.

„Ключовите мерки, препоръчани от СЗО, са социалното дистанциране и самоизолиране“, напомни проф. Мутафчийски.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ