Тунелът на магистралата за Гърция ще бъде завършен до средата на 2022 г.

Тунелът на магистралата за Гърция ще бъде завършен до средата на 2022 г.

Тунелът на магистралата за Гърция ще бъде завършен до средата на 2022 г.

Тунел "Железница" по магистрала "Струма" ще бъде завършен до средата на тази година. Започват дейностите по асфалтовите довършителни работи в тунела, но за да бъде пуснат той в експлоатация, трябва да се укрепят възникналите свлачищата от двете страни на тунела. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на блицконтрола в парламента. 

Вицепремиерът напомни, че първоначално миналата година е бил разработен вариант за т.нар. силово укрепване, но той не е подходящ за трайно решаване на проблема и затова работата по него е била преустановена. Сега е започнало ново проектиране, което да реши проблема с това свлачището и след това да се направят укрепителните работи, за да може най-бързо да се пусне движението по целия участък от Благоевград до Симитли. 

"Участъкът след Симитли е договорно обвързан със строителството на лот 3.1 от магистралата, който попада в ОВОС на магистралата, защото завършването на този участък е началото на прехода през Кресненското дефиле, където има три възможни варианта и тази малка част от няколко километра ще претърпи промени според това кой от трите варианта ще бъде избран", каза министърът на регионалното развитие. Отговор на този въпрос ще дадат експертите от създадените три работни групи, допълни Караджов. 

За подучастъка преди тунела, който е мостово съоръжение, министърът каза, че неговото начало попада в обхвата на откоса, засегнат от свлачищните процеси, и за да се приключи и въведе в експлоатация, трябва да се укрепи свлачището и да се въведе в експлоатация заедно с предходния участък от другата страна на тунела. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ