Папа Франциск: Не използвайте думата „майка“ за бомба

Папа Франциск: Не използвайте думата „майка“ за бомба

Папа Франциск: Не използвайте думата „майка“ за бомба

По повод отразяването от медиите на атаката на САЩ и коалиция срещу "Ислямска държава" в Афганистан с "майката на всички бомби" - ултра силен удар, папа Францис I заяви, че думата "майка" не трябва да се използва за название на оръжие. Това предаде Ройтерс. 

Папата разкритикува наричането на най-голямата неатомна бомба на САЩ по този начин. Американските военновъздушни сили пуснаха такава бомба, чието официално название е Джи Би Ю-43 Би, миналия месец в Източен Афганистан върху бойци, за които се предполага, че са били от "Ислямска държава". Прозвището "Майката на всички бомби" бе широко използвано след операцията на пресконференции и в репортажи, посветени на нея.

"Хвана ме срам, когато чух това име", заяви Франциск пред аудитория от студенти вчера. "Майката дава живот, а тази дава смърт, и ние наричаме това устройство майка. Какво се случва?", попита той.

Папата се очаква да се срещне с американския президент Доналд Тръмп на 24 май.

Срещата може да се окаже неловка предвид противоположните им позиции по въпросите на имиграцията, бежанците и промените в климата, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ