5-ма депутати от ГЕРБ подадоха оставки, влизат в изпълнителната власт

5-ма депутати от ГЕРБ подадоха оставки, влизат в изпълнителната власт

5-ма депутати от ГЕРБ подадоха оставки, влизат в изпълнителната власт

5-ма депутати от ГЕРБ депозираха оставките си и бяха освободени от парламента заради предстоящо преназначаване в изпълнителната власт. Това са Румяна Бъчварова,  Стоян Пасев, Недялко Славов,  Станислав Дечев, Жечо Станков и Александър Манолев.

Бъчварова става началник на кабинета на премиера Бойко Борисов - длъжност, която заемаше при първото правителство на Борисов.

 Жечо Станков, който също беше освободен като народен представител, се очаква да бъде назначен за заместник-министър на енергетиката, а Александър Манолев - за заместник-министър на икономиката.

Стоян Пасев, Недялко Славов,  Станислав Дечев се очаква да се върнат като областни управители съответно на Варна, Смолян и Хасково. Те бяха освободени от тези постове от служебния премиер Огнян Герджиков..

Междувременно назначеният от Герджиков областен управител на Кюстендил Йордан Татарски пък подаде оставка.

Мотивите за оттеглянето му са, че според чл.29 ал.1 от Закона за администрацията областният управител е едноличен орган на изпълнителната власт, който осъществява държавното управление по места. Това предполага, областният управител да е политически ангажиран с управляващата коалиция.
Татарски сам посочва, че не е представител на нито една от партиите в управляващата вече коалиция и смята, че правилното решение е да подаде  оставката си. "Това решение произтича и от моето възпитание и политически морал", отбелязва той. На 9 май Татарски смята да направи и публичен отчет за работата си "пред гражданите и медиите".

В началото на февруари тази година Герджиков смени 21 областни управители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ