Бизнесът след срещата с Радев: Компенсациите за високите цени на тока не са достатъчни

Бизнесът след срещата с Радев: Компенсациите за високите цени на тока не са достатъчни

Бизнесът след срещата с Радев: Компенсациите за високите цени на тока не са достатъчни

Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията не са достатъчни и е възможно да доведат до рязък спад в икономиката, безработица и социално напрежение. Това са заявили на срещата с президента Румен Радев представители на работодателските организации. 

Президентът покани представителните работодателски организации след като те поискаха вчера спешно да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), както и среща с премиера Кирил Петков заради ситуацията със скъпата електроенергия. На срещата при Радев днес обаче не присъства нито премиерът, нито ресорни министри.

В писмо до държавния глава от 28 декември работодателите предупредиха, че ситуацията с цената на тока за небитовите потребители става все по-драматична и заплашителна и че българските производители са изправени пред заплаха, която не може да се сравнява дори с финансовата криза от 2009 г. От бизнеса смятат, че предложените мерки от Министерството на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката ни.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев коментира, че предложения таван на компенсацията в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща. 

"Таванът от 30% от пазарната цена всъщност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, но няма да ги спаси", обясни Митрев исканията на българските фирми за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

"Ние показахме нашите изчисления, нашите варианти за това, което би било справедливо обезщетение на практика за този иззет ресурс от българските предприятия, който в момента е в българската енергетика. Информирахме президента за това, че дори не са необходими средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови потребители и че в края на краищата едно справедливо компенсиране, не просто няма да ни позволи да затънем като икономика, а може да ни даде огромен шанс за икономически растеж", добави Митрев. 

След срещата председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев изрази надежда президентът да намери най-правилните и подходящи действия в търсенето на решения на този краткосрочен проблем. "Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България", посочи той и допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата. 

Велев вярва, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис. 

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75% от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лева за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране.

От министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лева за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30 на сто от пазарната цена. Според работодателите това ограничение се обезсмисля при цени над 300 лева за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лева и 800 лева за мегаватчас. Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията. 

Междувременно от ГЕРБ призоваха на извънредна пресконференция в централата на партията веднага да бъде отменен мораториума върху цените на тока и парното. "Не трябва да го има в този му вид (б.р. наложеният от Народното събрание мораториум). На електроразпределителните дружества от 1 април трябва да им платим милиарди. Договорите им са железни и ще ни осъдят и ще ни ги вземат.", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той попита защо и синдикатите не участват в срещата с Радев днес. "Защото казват някои истини за плана за възстановяване ли?! Или вече сме реална президенстка република и кабинета и парламента са функци на президента, за да ходят работодателите в президентството или работодателите са изчерпали доверието си за кабинета, за да ходят на "Дондуков" 2.?", коментира той.

"Учудва ме среща в такъв формат, в който го няма министъра на енергетиката, да не говорим за премиера", каза още Борисом и обобщи: "Днес събирането при Радев има само 2 значения. Сега ще се накара на Киро и Асен, за да се направи на готин, както обича, или ще излъже нещо."

Делян Добрев пък показа графика за движението на цените на тока, според която от май и юни, когато бе сформирано служебното правителство, цените започват тенденциозно да се покачват, за да достигнат 450 лв. "Това е 4 пъти повече спрямо прогнозната цена на регулатора. Цени за първото тримесечие за следваща година около 700 лв.", отбеляза Добрев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ