Единен щит срещу COVID-19 в Европа предложи Борисов

Единен щит срещу COVID-19 в Европа предложи Борисов

Единен щит срещу COVID-19 в Европа предложи Борисов

Спешно да бъде създаден единен медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа като реакциите за действие и мерките да бъдат ясно обособени и групирани на светофарния принцип с червен, жълт или зелен код. Това предложи българският премиер Бойко Борисов в изказването си пред лидерите на Стратегическия форум в Блед, съобщи правителствената пресслужба. 

По думите му, единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин.

"Всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта. Необходимо е да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване. Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка - за психическото здраве на хората", каза още министър-председателят.

Всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност, коментира българският премиер. "Ние какво им казваме всеки ден - идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа - защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19", заяви той.

"Няма по-добро място от ЕС", отбеляза още пред своите колеги той и припомни колко много работа е свършила Европейската комисия за справяне със социално-икономическите последици от пандемията.

"Но вече сме в септември, идват зимните грипове. Има миграционна вълна. Има чудовищен спад на БВП в цял свят", добави Борисов. Той подчерта, че въпреки безпрецедентното предизвикателство, пред което е изправена и България, в страната ни продължава изграждането на всички ключови за региона и Европа проекти. "А сме на най-трудното място - между Турция, Крим и Черно море", посочи министър-председателят Бойко Борисов. 

Преди старта на стратегическия фолум Борисов  се срещна със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. Двамата са обсъдили инициативата „Три морета“, в която участва България заедно с още 11 европейски държави. Българският премиер е отбелязал значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата облас и посочил ползите в рамките на инициативата от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море, както и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

„Още по-силното задълбочаване на българо-американските търговско-икономически отношения ще има важно значение в периода на възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19“, акцентира още Борисов по време на срещата си с Матю Бойс. Министър-председателят изтъкна, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като сътрудничеството е изключително широко както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ. Премиерът Борисов даде висока оценка на провелата се в София през януари първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Борисов добави, че е много важно да се запази положителната тенденция за устойчив растеж на двустранната търговия между България и САЩ, както и привличането на нови преки американски инвестиции, съобщи правителствената пресслужба. Значителен потенциал за това има във високотехнологичните сектори, аутсорсинга, машиностроенето и електротехниката.

В рамките на срещата са били обсъдени и теми от сферите на енергетиката, сигурността и отбраната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ