Брекзит може да удължи най-тежката британска рецесия от 300 години насам

Брекзит може да удължи най-тежката британска рецесия от 300 години насам

Брекзит може да удължи най-тежката британска рецесия от 300 години насам

Британската икономика преживява най-лошата си рецесия от повече от 300 години и провалът на търговското споразумение с Европейския съюз може да я удължи според независимия фискален надзор на страната.

Службата за бюджетна отговорност съобщи, че Брекзит без сделка ще намали производството с 2% през следващата година и ще свие икономиката с 1.5% след пет години в сравнение със сценария, при който премиерът Борис Джонсън стигне до консенсус с Брюксел, предаде CNN.

Преговорите са в застой в частта с правата за риболов, държавна помощ за компаниите и уреждането на възникнали спорове. Джонсън ще трябва да реши дали придържането към националния суверенитет в трите области си струва икономическата цена, която Обединеното кралство ще плати в случай на провал на разговорите.

Тарифите, квотите за износ, бюрокрацията и други търговски бариери, които биха влезли в сила от 1 януари при Брекзит без сделка, ще увеличат периода на възстановяване на Великобритания от рецесията, предизвикана от новия коронавирус, с почти една година. Безработицата също би била по-висока.

Малко време му остава на Джонсън да осигури търговска сделка с ЕС. От Службата за бюджетна отговорност очакват БВП да намалее с 11.3% тази година, най-големия спад от събитието от 1709 г., известно като Големия мраз – изключително студената зима в Европа, предизвикала смъртта на мнозина, както и унищожение на земеделската продукция.

Същевременно се смята, че безработицата ще се увеличи до 7.5% през втората половина на следващата година, което означава, че без работа ще са около 2.6 млн. души или с 1 млн. повече, отколкото в момента. По-рано тази седмица финансовият министър Риши Сунак обяви инвестиция от 4.3 млрд. долара за предотвратяване на безработицата.

Предупреждения за Брекзит

Търговските отношения между ЕС и обединеното кралство са на стойност близо 900 млрд. долара, а ръководителят на централната банка на Англия, Андрю Бейли, заяви, че икономическите разрушения от Брекзит без сделка биха били по-лоши в дългосрочен план от пандемията.

Дори да се стигне до споразумение обаче, британските компании все още ще имат допълнителни разходи за развитието на бизнеса си, като например тези, свързани с граничните проверки и митническите правила в момента, когато много от тях страдат от последиците от пандемията върху търговията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ