БСП свика извънреден пленум за изключване на Кирил Добрев от партията

БСП свика извънреден пленум за изключване на Кирил Добрев от партията

БСП свика извънреден пленум за изключване на Кирил Добрев от партията

Кирил Добрев да бъде изключен от БСП поиска Изпълнителното бюро на партията. За решението е свикан и неприсъствен двудневен пленум на  Националния съвет на БСП. Информация за извънредното заседание изнесе самият Добрев, който написа в профила си във фейсбук: „Изключването от партията е последното убежище на страха. Днес дойде и моят ред – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъде изслушан“.

В поста си той напомня, че е четвърто поколение социалист и по тази причина никой не може да извади членството от сърцето му завота остава „лоялен на моята единствена партия БСП“. От публикацията му става ясно още, че съдбата му като партиен член се решава в деня, в който дъщеря му има рожден ден. "Всъщност по-важната новина днес е, че дъщеря ми навършва 16 години. Ема, пожелавам ти да си здрава, борбена и винаги да казваш това, което мислиш!", завършва поста си Добрев.

По информация на БНР искането за изключване на Добрев е дошло от няколко организации, сред тях - в Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и младежката организация в Елин Пелин.

Сред мотивите за искането за изключването на Добрев са посочени нарушения на няколко текста от партийния устав на БСП. Сред тях: открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне; множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаване на негативен образ на БСП; участие в "недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията"; "използването на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси"; подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти. Към мотивите има приложени документи, подписка от социалисти, както цитати от медийни изявления на Добрев.

Срокът за гласуване на подпис от членовете на Националния съвет е днес и утре. Кирил Добрев беше заместник на Корнелия Нинова в ръководството на партията, а на прекия вот миналата година стана неин основен опонент, но загуби. Впоследствие се превърна в един от основните ѝ критици. Добрев застана зад Румен Радев когато той се кандидатира за втори мандат в началото на миналата година, докато от "Позитано" 20 дълго време нямаха еднозначна позиция по въпроса, което бе отчетено и като основна причина за ниския резултат на партията на парламентарните избори през април.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ