"Златните паспорти" отменени на първо четене

Златните паспорти отменени на първо четене

"Златните паспорти" отменени на първо четене

Единодушно със 218 гласа "за" и без "въздържали се" депутатите приеха законопроекта на Министерски съвет за промяна на Закона за българското гражданство, с който се отменя възможността за придобиване на гражданство чрез инвестиции или т.нар. "златни паспорти".

Три законопроекта по темата бяха депозирани за обсъждане, но народните представители приеха само този на Министерски съвет, който предлага отмяна на възможността за придобиване на българско гражданство чрез инвестиции. Вторият законопроект, внесен от ДПС беше сходен с този на кабинета. В друг законопроект от ДПС предлагаха в тримесечен срок ДАНС да извърши пълна проверка по всички преписки по придобиване на подобен тип българско гражданство. 

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обясни защо е необходимо да се прекрати издаването на "златни паспорти". "Да премахнем възможността хора, които нямат трайна връзка с България, по бърза писта да станат български граждани, а с това граждани и на ЕС", посочи тя. Йорданова обяви, че текат проверки по 48 преписки, като в шест от тях има констатирани нарушения. "Аз съм предприела съответните действия за отнемане на българското гражданство, поискала съм ДАНС да провери още 19 такива преписки", добави правосъдният министър. 

По време на дебата от ДПС настояха за пълна проверка на издадените досега паспорти. "Държим да бъде извършена проверка абсолютно на всеки един конкретен случай", заяви Хамид Хамид от ДПС.

"В тези 8 години от 2012 до 2020 г. се натрупват стотици такива случаи, при които схемата винаги е една и съща - инвестиция в ДСК, даване на удостоверение, че има направена инвестиция за 1 милион, даване на постоянно пребиваване или на гражданство и инвеститорът си е взел парите предварително с кредит", посочи Йордан Цонев от ДПС.

"Темата за българското гражданство е фундаментална. Гражданството е основната правнополитическа връзка на индивида с държавата. Гражданството не е просто набор от права и възможност. То е свързано с ценности, лоялност на индивида към държавата и на държавата към индивида. Именно за това лековатото отношение към темата за гражданството е недопустима", каза Атанас Славов от "Демократична България".

Петър Куленски от "Продължаваме промяната" обяви, че ще подкрепят законопроекта на Министерски съвет. "Искам да обърна внимание на законопроектите, които са внесли ДПС. Хубаво е, когато ДПС говорят за отмяна на "златните паспорти" да знаем, че и монетата има две страни", каза още той.

В разискванията се включи и Крум Зарков от БСП, който заяви, че е излишно различните вносители да се замерят с инициативността на тези законопроекти. "Днес ще затворим една от вратите, с които се продава, не само гражданството, историята, родовата памет на хора, за да сертифицират или не техния произход", посочи той.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че днес се решава един безспорен казус. Според него по-сложният въпрос е свързан с гражданството за българи, които са представители на традиционните български общности в Молдова. "Северна Македония казусът е много по-различен, отколкото в Молдова. В Северна Македония се унищожени голяма част от документите, които показват, че тези хора са с български произход. От там идва проблемът", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ