Германия предупреди България, че рискува сигурността на Балканите

Германия предупреди България, че рискува сигурността на Балканите

Германия предупреди България, че рискува сигурността на Балканите

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот предупреди България, че рискува да подкопае сигурността на Балканите и в Европа, ако продължи да блокира преговорите за членството на Северна Македония в общността на 27-те.

Според дипломата, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС по-рано през годината, Германия прави всичко възможно да сложи край на конфликта, но европейските дипломати се съмняват скоро да бъде постигнат успех.

„Всичко друго би било много тежка политическа грешка за сметка на стабилността и сигурността на Западните Балкани и това в крайна сметка би застрашило масово сигурността на Европа като цяло – и всички трябва да са наясно с това“, каза Рот пред репортери.

През март лидерите на ЕС дадоха на Албания и западната ни съседка зелена светлина да започнат преговори за присъединяване, но датата на тяхното начало все още не е определена. Страната ни настоява Северна Македония да признае, че езикът ѝ има български корени.

В края на ноември около 2 хил. протестиращи организираха опозиционен митинг в Скопие с искане за оставката на премиера Зоран Заев, обвинявайки правителството му в прекалено помирително отношение към България.

Перспективата за членство в ЕС отдавна се разглежда като стимул, движещ демократичните, политическите и икономическите реформи на Балканския полуостров. Северна Македония е кандидат за член от 2005 г., но дългогодишният спор с Гърция за името на страната бе една от най-големите пречки за стартиране на преговори. Този въпрос бе уреден миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ