Хърватия пожела Еврозоната. Финансовите министри на валутния съюз приветстваха новината

Хърватия пожела Еврозоната. Финансовите министри на валутния съюз приветстваха новината

Хърватия пожела Еврозоната. Финансовите министри на валутния съюз приветстваха новината

Хърватия е подала официална молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм (ERM-2), известен като"чакалнята на еврозоната", обяви председателят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Сентену съобщи новината на пресконференция след заседание на Еврогрупата в Брюксел.

"Това е първата крачка по пътя на присъединяването (на Хърватия) към Еврозоната. Приветстваме решението на хърватското правителство за присъединяване към семейството на еврото и го поддържаме по този път", каза португалският финансов министър след срещата с колегите си от останалите страни от Еврозоната.

Финансовите министри от еврозоната приветстваха официалната молба на Хърватия за присъединяване към валутния съюз, определяйки решението на Загреб като знак за доверие в единната валута, предаде ДПА.

Намерението на Хърватия показва, че Еврозоната е здрава котва на стабилността и растежа в Европа, която продължава да привлича нови членове, заяви председателят на Еврогрупата, португалският министър на финансите Мариу Сентену.

Мерките, които Загреб е взел в областта на банковия надзор, административното управление и други ключове сфери показва решимостта на Хърватия да стане част от семейството на еврото, допълни той.

Страната ще остане в механизма най-малко две години, преди да започне практическата подготовка за влизане в еврозоната - процес който може да отнеме още близо година, допълва БТА. Това означава, че тя може да стане част от валутния съюз най-рано през 2023 година.

Ако кандидатурата отговори на изискванията и покрие и други критерии като стабилна инфлация, Европейската комисия предлага страната да бъде присъединена към валутния съюз, а държавите членки ще вземат окончателното решение.

През юни хърватските амбиции бяха насърчени от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който нарече Хърватия "добре подготвена" за присъединяване.

България започна същия процес миналата година и може да се присъедини към 19-членната еврозона най-рано през 2022 година, допълва Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ