ИТН иска промени в Закона за личната помощ. ДПС в Закона за обществените поръчки

ИТН иска промени в Закона за личната помощ. ДПС в Закона за обществените поръчки

ИТН иска промени в Закона за личната помощ. ДПС в Закона за обществените поръчки

Проект за промени в Закона за личната помощ внасят от партия "Има такъв народ". Като мотив за това депутатът Станислав Балабанов посочи целта да бъде подобрен механизмът, по който се предоставя помощ на хората с увреждания и да не бъдат допускани "злоупотреби чрез обвързването на правоимащите с компрометираната ТЕЛК система".

"Крайно време е майките на децата с увреждания да получат своето, за което толкова дълго време пълнят площадите у нас", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

"Знаете битката на майките на децата с увреждания, която продължава повече от две години и половина, продължават да стоят на палатка в триъгълника на властта, защото в последните години управлението на ГЕРБ умишлено потъпкваше и не правеше реформи по отношение на този закон", каза още Балабанов. 

Междувременно, в кулоарите на парламента от Движението за права и свободи обявиха, че са внесли промени в Закона за публичните финанси и в Закона за обществените поръчки. В първия е записано, че разпределянето и преразпределянето на публични средства от Министерски съвет трябва да става само след решение на Народното събрание. А промените в Закона за обществените поръчки предвиждат забрана на т.нар. "ин хаус" процедурите.

"Ние много внимателно следим обществения дебат относно антикорупционните мерки и законодателство и с първия закон премахваме възможността за "ин хаус" процедури. Върху тях тегне подозрението на обществото, че са врата към корупционни практитики. Също така в този закон премахваме и рамковите споразумения, към които има същите подозрения", каза Йордан Цонев от ДПС.

"В Закона за публичните финанси премахваме възможността да се раздава публичен ресурс относително непрозрачно с постановления на МС. Казвам относително, защото, разбира се, тези средства са публични – публикуват се на страниците на Министерството на финанстите и на МС, но практически по тях няма дебат", разясни народният представител. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ