Кога ще се гласува актуализацията на бюджета? Зависи от тестовете на депутатите

Кога ще се гласува актуализацията на бюджета? Зависи от тестовете на депутатите

Кога ще се гласува актуализацията на бюджета? Зависи от тестовете на депутатите

Днешните заседания на комисията по бюджет, както и насроченото за утре извънредно заседание, на което депутатите трябваше да гласуват актуализацията на републиканския бюджет, няма да се състоят. Отлага се и гласуването на промените в Закона за енергетиката заради намаляване цените на газа. Освен това се ограничава достъпът на журналисти до сградите на Народното събрание.  Това е решил днес сутринта Председателският съвет на парламента, информира БТА.

Причината за отмяната на заседанията е извънредното масово изследване на всички депутати за коронавирус, след като късно снощи председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба за COVID-19. От рано сутринта народните представители се наредиха на опашки пред две столични болници, където ще им бъде направен теста. Определените за проверките на народните избраници здравни заведения са ВМА и "Софиямед". Утре предстои и изследване на на служителите от администрацията на Народното събрание, квесторите, чистачките, шофьорите.

Резултати от депутатските тестове се очакват най-рано утре. Чак тогава Председателският съвет ще се събере отново, за да реши как да се действа с оглед на законовите промени, които трябва да бъдат гласувани от Народното събрание.

Приемането на промени в закони в извънреден режим се оказва доста серизен проблем за българските законотворци. По Конституция, те нямат право да гласуват дистанционно. В същото време обаче, в условията на вече действащия Закон за извънредното положение и при доказан случай на коронавирус в парламента е възможно да бъде наложена карантина на народните представители. 

 експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск да гласуваме дистанционно, защото тези актове могат да паднат при обжалване“, разкри част от дебата Нинова и добави, че сред останалите идеи са депутатите да влизат по групи при гласуване в пленарна зала, за да може да се спази дистанцията помежду им, или да се приложи механизма на тайното гласуване. Как да се реорганизира работата на Народното събрание в момента, така че да не бъде блокирана в следващите поне 14 дни са обсъждали още на Председателския съвет тази сутрин, разкри лидерът на БСП Корнелия Нинова. Има технически възможности за дистацинно дебатиране през софтуер, но не може да се гласува дистанционно, уточни тя. 

"Експертите от правната дирекция на парламента са категорични, че е риск да гласуваме дистанционно, защото тези актове могат да паднат при обжалване“, посочи Нинова и добави, че сред останалите идеи са депутатите да влизат по групи при гласуване в пленарна зала, за да може да се спази дистанцията помежду им, или да се приложи механизма на тайното гласуване.

„Обсъжда се вариантът да се преместим в по-голяма зала – в Партийния дом или НДК. Този въпрос остана отворен“, каза още тя. Междувременно, от партия "Воля" предложиха заседанията на парламента да бъдат преместени в Партийния дом, за да не спира работата на парламента. Сградата разполага с нужната ИТ мрежа, а народните представители ще имат възможност да заседават изолирано от собствените си кабинети. От "Воля" посочват, че това ще позволи пултовете за гласуване да бъдат преместени и инсталирани в стаята на всеки един депутат и по този начин всеки един депутат ще може да работи изолирано и да гласува от стаята си. Мрежата позволява инсталиране на приложения за конферентен разговор между всички присъстващи в сградата депутати, който да се управлява изцяло от председателя на Народното събрание и от неговия компютър, информират от партията, казват още от партията и уточняват, че предложеният от тях план е разработен след консултация с ИТ специалисти.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ