КРИБ: Благодарни сме, че парламентарните комисии прецизираха мярката 60/40

КРИБ: Благодарни сме, че парламентарните комисии прецизираха мярката 60/40

КРИБ: Благодарни сме, че парламентарните комисии прецизираха мярката 60/40

„Благодарни сме, че парламентарните комисии прецизираха мярката 60/40. Виждаме какво се случваше пред бюрата по труда. Ежедневно там се записваха около 4000 души. Преди 2 дни даже се бяха записали 6000. Всъщност това беше едно от предложениеята, които направихме по отношение на мярката. Сигурни сме, че тя ще заработи. Очакваме и малките предприятия да могат да се възползват“. Това заяви в ефира на Нова телевизия изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, визирайки решението  на депутатите от правната комисия, според което държавата ще заплати и социалните осигуровки на работниците във фирмите, одобрени по схемата 60/40. 

По думите му, мярката 60/40 е само едно от предложенията на работодателите, които бяха приети.

„Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е премахването на „рая на длъжника“. Тоест, частноправните субекти да не плащат един на друг, което означава „домино“ - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам масови фалити. Това беше огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, означава криза. Третото предложение беше свързано с отпушването на сектор „строителство“.  До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета“, обясни директорът на КРИБ.

На въпрос има ли какво още да се прави по отношение на спасяването на бизнеса, той заяви, че Антикризисният икономически съвет съществува като орган, но трябва да бъде „облечен“ със съответните пълномощия и да започне да работи.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ